Un iaurt pe zi te protejează de cancerul de colon
Responsabile de acest efect asupra sănătăţii noastre sunt bacteriile lactive existente în acest aliment. Aceste bacterii îmbunătăţesc digestia lactozei (inclusiv pentru persoanele cu deficit de lactază) şi reduc riscul de cancer de colon prin promovarea mecanismelor de degradare prin fermentaţie în dauna celor prin putrefacţie.
Un rol foarte important al iaurtului în dietă este menţinerea unei flore intestinale echilibrate, potrivit specialiştilor de la Societatea Română de Gastroenterologie, citaţi de Mediafax. În fenomenele ce se produc în intestinul gros, un rol foarte important îl are flora intestinală, ecosistem bogat, divers şi sensibil, cu rol determinant în degradarea resturilor alimentare.
În cadrul acestui ecosistem, bacteriile lactice tipice de iaurt se integrează şi contribuie la menţinerea unei flore normale şi eficace, care asigură apoi funcţionarea normală a activităţii la nivel intestinal.
Flora intestinală este supusă şi ea unor agresiuni, prin medicamente, alcool, alimente cu PH scăzut, îmbătrânire naturală, care o pot dezechilibra. De aceea, este necesară reîmprospătarea bacteriilor ce compun flora intestinală prin consumul frecvent de alimente ce conţin bacterii lactice în stare activă.
Iaurtul contribuie la purificarea organismului, prin reducerea generării de toxine şi eliminarea mai rapidă a celor existente.
Studiile clinice efectuate pe grupuri de persoane sănătoase au demonstrat, în mod repetat şi la eşantioane diverse ca vârstă şi dispunere geografică sau stil de viaţă şi alimentar, efectul de reducere a duratei tranzitului intestinal şi de îmbunătăţire a confortului digestiv.
Fermenţii din iaurt accelerează tranzitul intestinal
Bacteriile din tulpina Bifidobacterium Animalis, prezente ca ferment de adaos, suplimentar culturii de fermentare de bază a iaurtului, sunt cunoscute în lumea ştiinţifică şi medicală pentru efectul lor de accelerare a tranzitului intestinal lent.