Tusea trece cu ajutoare din natură

1 2 jpg jpeg

Fie că sunt folosite sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau ulei esenţial, plantele sunt adevărate antibiotice naturale. Ele te ajută să expectorezi mai bine, ameliorează şi chiar te scapă de răceala atât de frecventă în perioada rece.

Infuzii calmante

Pentru combaterea tusei, specialiştii în medicină naturistă îţi recomandă rostopască, sunătoare, tătăneasă, cimbrişor, cimbru, eucalipt, lemn dulce. Adaugă jumătate de linguriţă de pulbere de rostopască, cunoscută pentru efectul calmant asupra tusei convulsive, la o cană cu apă clocotită. Ia una, maximum două linguri din această infuzie o dată la trei ore.

Sunătoarea, la fel ca rostopasca, are efect calmant. Modul de preparare al infuziei este de o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Este indicat să bei două-trei căni pe zi. Tătăneasa însă se întrebuinţează sub formă de decoct. Ceea ce înseamnă că pui una-două linguriţe de pudră din rădăcina plantei la două căni cu apă şi le laşi la fiert aproximativ 25 de minute. Bei două-trei căni pe zi. Este indicată în tusea spastică.

Cimbrul, bronhodilatator

Tusea deranjantă îţi dă pace şi dacă optezi pentru ceaiul din cimbru, o plantă cu proprietăţi antimicrobiene şi bronhodilatatoare.

Infuzia se pregăteşte din două linguriţe de ceai la o cană cu apă. Zilnic se beau două căni. Efect puternic dezinfectant are infuzia din două linguri de cimbrişor la o jumătate de litru de apă. Bea trei-patru căni de ceai zilnic.

Eucaliptul, antibiotic natural

Folosit în nenumărate moduri, eucaliptul este un bun antibacterian şi expectorant. Sub formă de infuzie, se adaugă două-trei grame de plantă uscată de eucalipt la o cană cu apă fierbinte. Zilnic se beau două căni de ceai.

Infuzia răcită poate fi folosită ca gargară de trei ori pe zi. Dacă alegi uleiul esenţial de eucalipt, un alt mod de administrare al acestei plante, te sfătuim să nu recurgi la mai mult de şase picături pe zi.

Fiind foarte concentrat, medicii recomandă ca uleiul esenţial să fie administrat pe miez de pâine sau dizolvat într-o linguriţă cu miere sau cu zahăr. Dacă preferi să foloseşti uleiul esenţial de eucalipt pentru inhalaţii, noi te învăţăm cum. Dizolvă patru-şase picături de ulei esenţial în 150 ml de apă fierbinte şi inhalează aburii pentru câteva minute.

Mierea combate răguşeala

Specialiştii îţi recomandă să înlocuieşti în alimentaţie pe cât posibil zahărul cu mierea. Ea are efect antimicrobian şi antioxidant. Este indicată în cazul tusei deoarece conduce la o hipersecreţie a salivei şi a mucusului. De asemenea, are capacitatea de a reduce febra, combate răguşeala şi durerile la nivelul gâtului.

Mierea stă la baza celui mai uşor de preparat sirop de tuse. Şi copiii îl pot pregăti prin amestecarea a două linguri de suc de lămâie cu o lingură de miere. Înainte să fie înghiţit, siropul este bine să fie încălzit puţin.

Cataplasme miraculoase

25 de grame de făină din boabe de muştar şi 25 de grame de tărâţe de grâu. De atât ai nevoie pentru a realiza cataplasme care să-ţi desfunde căile respiratorii. Atenţie! Amestecului trebuie să-i adaugi câteva picături de apă, astfel încât să obţii o pastă. Ea trebuie întinsă pe un prosop şi aplicată pe torace. Nu se recomandă în cazul copiilor din cauza sensibilităţii lor.

Lemnul dulce, expectorant uşor

Dacă ai o tuse seacă, apelează cu încredere la tinctura din lemn dulce. 20-30 de picături de tinctură de lemn dulce diluate într-o cană cu apă caldă fluidizează secreţiile bronşice şi te ajută să expectorezi. Bea de trei ori pe zi acest amestec cu înghiţituri mici.

Nu întrebuinţa totuşi această plantă săptămâni la rândul, ea putând deveni periculoasă mai ales pentru hipotensivi, cunoscut fiind faptul că scade tensiunea arterială. Iar dacă tusea persistă, fă-ţi un ceai dintr-un amestec din 20 de grame de mac, 20 de grame de lemn dulce, 20 de grame de muguri de pin, 20 de grame de cimbrişor, 20 de grame de violete. La o jumătate de litru de apă adaugă trei linguriţe din acest amestec şi lasă ceaiul la infuzat timp de 10 minute. Bea trei-patru căni de ceai zilnic.

Click! de la cititori

Atunci când tusea nu-mi dă pace, folosesc gargara din decoct de rădăcină de nalbă de maximum patru ori pe zi. Decoctul îl prepar din două linguriţe de rădăcină mărunţiţă de nalbă la o cană de apă, pe care o las la macerat două ore. Anca Răduţă, Arad