Trucuri pentru a face faţă transpiraţiei excesive
E posibil să suferi de hiperhidroză dacă transpiri foarte mult. Persoanele afectate se confruntă cu situaţii stânjenitoare şi anxietate. Transpiraţia în exces le poate scădea încrederea de sine şi poate favoriza lipsa de socializarea sau chiar pierderea locului de muncă. În hiperhidroză, mecanismul de răcorire al corpului este atât de activ încât el produce de 4 sau de 5 ori cantitatea de transpiraţie de care ai nevoie.
Cele mai predispuse zone vizate de hiperhidroză sunt subraţul, tălpile, palmele, zona de deasupra buzei superioare şi cea dintre picioare. În unele cazuri, transpiraţia este localizată doar pe anumite porţiuni de corp, cum ar fi capul sau mâinile, în timp ce alte persoane transpiră pe întreaga suprafaţă a corpului.
Prevenirea cosmetică a transpiraţiei
În farmacii există produse pentru oprirea transpiraţiei în exces cu o putere de acţiune foarte mare, unele fiind eliberate cu reţeta medicală.
Produsele cosmetice cu acţiune împotriva transpiraţiei funcţionează cel mai bine pe timpul nopţii. Dacă aplici produsul dimineaţa, substanţa poate să fie eliminată de transpiraţia corporală care deja există pe piele.
Dacă faci exerciţii fizice sau faci muncă manuală într-un climat cald, aşteaptă-te să transpiri mult. Chiar dacă transpiraţia ta excesivă nu este declanşată de un factor medical, asta nu înseamnă că nu ai aliaţi care să te ajute să o ţii sub control.
Atenţie la îmbrăcăminte!
Materialele din care este confecţionată îmbrăcămintea au un rol important. Evită hainele din materiale sintetice, mătase ori licra şi înlocuieşte-le cu bumbac, lână şi alte fibre naturale.
În zilele de vară ar fi indicat să nu porţi piese vestimentare foarte strâmte, ci unele vaporoase. Albul va scoate întotdeauna la iveală petele umede, pe când culorile mai închise şi imprimeurile grafice le ascund mult mai bine.
Pentru efortul fizic de la sala de fitness există ţinute speciale confecţionate din material care lasă pielea să respire. Pudra mentolată este un inhibator excelent al transpiraţiei.
Remedii naturale pentru transpiraţia abundentă
Bicarbonatul de sodiu
Aplică bicarbonat de sodiu pe zonele cu probleme după ce ai ieşit de la duş. Chiar dacă nu împiedică transpiraţia, neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut. Daca adaugi şi câteva picături de lămâie, vei beneficia şi de un efect antibacterian.
Roşiile
Roşia este recunoscută pentru proprietăţile sale neutralizante ale mirosului neplăcut. Ca să reduci intensitatea mirosului de transpiraţie, consumă o cană de suc proaspăt de roşii în fiecare zi timp de o săptămână, apoi la 2-4 zile.
Oţetul din cidru de mere
Tamponarea unui pansament cu oţet din măr şi cidru pe zonele umede funcţionează perfect pentru unele persoane. Poate fi aplicat local înainte de a merge la culcare sau poate fi băut, dar se recomandă a fi îndulcit cu miere pentru că nu are un gust tocmai plăcut.
Tinctura de brusture
Brusturele este o plantă cu puternic efect astringent şi ajută la purificarea sângelui şi a fluidelor corporale. Acesta poate fi consumat sub formă de ceai, care este totuşi destul de amar şi are un uşor efect laxativ, sau sub formă de tinctură aplicată pe zonele afectate de hiperhidroză.
Află AICI care este legătura dintre transpiraţie şi bolile endocrine!
Atenţie!
Dacă transpiri prea mult, doctorii recomandă adeseori îndepărtarea părului cu laser din zona subraţului. Această procedură duce la o producţie mai scăzută de transpiraţie şi scade, în acelaşi timp, mirosul.