Tratamente naturiste pentru menopauza prematură

1 2 jpg jpeg

În mod normal, atunci când organismul feminin evoluează în mod sănătos, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 – 51 de ani, este marcată de încetarea menstruaţiei şi de încheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen şi progesteron, de către ovare.

Vârsta la care o femeie ajunge la menopauza variază în funcţie de specificaţiile fiecăreia, astfel că acest interval poate oscila de la 40 la 55 de ani. Însă, atunci când se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată prematură, iar dacă depăşeşte 55 de ani – tardivă.

Menopauza timpurie aduce cu sine o seri de boli, printre care: osteoporoza, cancerul de colon, de sân sau ovarian, afecţiuni ale gingiilor, pierderea dinţilor şi apariţia cataractei. La nivel psihic, pot apărea: iritabilitate, capricii, pesimism, melancolie, anxietate

Există câteva tratamente naturiste pentru menopauza prematură

Potrivit statisticilor generale, 1 din 1000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani şi 1 din 100 de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematură, care se manifestă iniţial sub forma menstrelor neregulate (până când acestea dispar complet), bufeuri, iritabilitate, creşterea în greutate, uscăciunea vaginală sau scăderea libidoului.

În majoritatea cazurilor, menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune aparent necorelate: sistemul imunitar percepe anumite părţi ale corpului ca pe un inamic şi produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt un exemplu în acest sens, afectând funcţionarea corectă a ovarelor şi procesul de ovulaţie.

“Factorii genetici au şi ei o valenţă importantă în apariţia acestei tulburări: modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficienţa de ovule încă de la naştere se află pe lista celor mai comune disfuncţii genetice care determină funcţionarea dezechilibrată a sistemului de reproducere” susţine dr. Irina Oproiu, medic obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.

Planta Talpa gâştei în tratamente naturiste pentru menopauza prematură

Iată câteva tratamente naturiste pentru menopauza prematură:

- Infuzie preparată dintr-o linguriţă de flori sau două de fructe de păducel; se beau 2 căni pe zi, din care ultima seara, înainte de culcare.

- Tinctură preparată din 2 grame de flori şi frunze de păducel la 100 ml alcool, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 10-15 picături de 3 ori pe zi.

- Infuzie concentrată preparată din 3 linguri de talpa gâştei, la 1 cană de apa; se iau 4-5 linguri pe zi.

- Tinctura preparată din 20 grame de planta talpa gâştei la 100 ml alcool de 700, macerat timp de 8 zile; se recomandă câte 40 de picături de 2 ori pe zi şi o dată seara înainte de culcare, preferabil în infuzie de flori de tei.

Pentru tratamentul tulburărilor circulatorii care survin în cadrul menopauzei timpurii se recomandă: 20 grame de flori şi frunze de păducel, 20 grame talpa gâştei, 30 grame de frunze de mentă, 10 grame fructe de anason, 20 grame rădăcina de valeriană, din care se face o infuzie preparată din două linguri amestec de plante la 1 litru de apă. Prima cană se bea dimineaţa, fierbinte, iar a doua numai uşor încălzită şi îndulcită cu miere, se va bea cu înghiţituri mici, seara, înainte de culcare.