Tratamente naturiste pentru atacuri de panică
Atacurile de panică sunt nişte crize foarte intense, care apar brusc şi se întâlnesc, de obicei, la omenii foarte stresaţi sau după un eveniment neplăcut, precum divorţ sau decesul cuiva drag. Atacurile de panică sunt însoţite de bătăi de inimă foarte puternice, presiune sanguină crescută, dificultăţi în respiraţie, ameţeală şi oboseală.
Atacul de panică trebuie tratat ca pe o stare emoţională intensă, ce nu trebuie să sperie. Ideea este ca atunci când începe să priviţi totul cu calm, atât cât puteţi, să vă liniştiţi şi să lăsaţi atacul să îşi urmeze cursul. Este bine de reţinut că atacurile de panică apar în momentele de stres maxim şi sunt semn de neglijare a propriilor nevoi, gânduri şi dorinţe.Cum să treceţi mai uşor prin astfel de crize şi cum să scăpaţi de ele? Iată câteva tratamente naturiste pentru atacurile de panică.
Tratamente naturiste pentru atacuri de panică – reglarea respiraţiei şi ceaiul sau băile de levănţică
Un remediu foarte util pentru atacul de panică, mai ales la început, este să vă reglaţi respiraţia. Pentru a respira cât mai profund, întindeţi-vă pe spate, îndoiţi genunchii, lăsaţi mâinile uşor pe abdomen şi inspiraţi adânc aerul direct în abdomen. Ţineţi 3 secunde şi expiraţi cât mai mult aer. Repetaţi de 5-6 ori sau până vă liniştiţi. Dacă puteţi, încercaţi să vă gândiţi la ceva frumos, un sentiment de bine, o persoană dragă, o activitate care vă face plăcere, etc.
Levănţica este recunoscută pentru proprietăţile sale antidepresive, calmante, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru nevroze, depresii, psihoze. Ceaiul de levănţică, băut seara înainte de culcare, face minuni, în timp. Este excelent pentru insomnii, pentru perioadele de epuizare psihică şi fizică. În atacurile de panică sunt indicate băile cu levănţică dar şi aroma-terapia cu ulei. Aşadar, pentru cine are muncă de birou, poate pune ulei de levănţică, dar mai ales acasă, unde mediul trebuie să fie primitor şi liniştit. Un masaj la tâmple cu ulei de levănţică atunci când simţiţi tahicardia dinainte de atacul de panică este un remediu foarte eficient.
Tratamente naturiste pentru atacuri de panică – medicamente naturiste pe bază de valeriană sau 5-HTP
Un alt tratament naturist pentru atacul de panică este şi valeriana. Studiile au arătat că ingredientele active din această plantă se ataşează la aceiaşi receptori din creier care sunt afectaţi de medicamentele antidepresive tip diazepam. Se iau 250 de mg de valeriană de două ori pe zi şi 500 de mg la culcare. La fel de bine puteţi bea ceaiuri de valeriană.
O substanţă chimică cerebrală care calmează anxietatea, 5-hidroxitriptofanul (5-HTP), poate completa necesarul de serotonină. Această substanţă din organismul uman provine din aminoacidul triptofan, dar se găseşte în cantităţi mici şi în seminţele unei plante originare din Africa, Griffonia Simplicifolia. Suplimentele 5-HTP se obţin din extractul din această plantă. Doza zilnică este de 50 de mg de trei ori pe zi, însă nu începeţi un tratament naturist cu această substanţă dacă urmaţi tratament cu medicamente ca Prozac, Lustral sau Seroxat. Deoarece poate produce ameţeli, este bine ca la începutul tratamentului să nu conduceţi sau să nu desfăşuraţi activităţi ce necesită coordonare sau maximă concentrare.
Un alt tratament naturist pentru atacul de panică este hameiul. Se ştie că muncitorii care adună hameiul suferă de o stare de somnolenţă denumită „oboseala culegătorului de hamei”. Aşadar, puneţi 2 linguri de hamei uscat la o cană de apă fierbinte şi beţi nu mai mult de trei ori pe zi.
Suplimentele cu complexul de vitamine B pot fi un tratament excelent împotriva atacului de panică. Vitaminele din complexul B scad în mod natural stresul, deoarece organismul are nevoie de vitamine B pentru a produce serotonină. Aşadar, ajutaţi-vă organismul prin vitaminizare.
Tratamente naturiste pentru atacuri de panică - nu uitaţi de vitamine, mişcare şi gândurile bune
În afară de vitaminizare, încercaţi să renunţaţi la produse ce pot agrava atacurile de panică, cum sunt cafeaua, băuturile alcoolice, băuturile răcoritoare ce conţin mult zahăr sau multă cofeină. Cercetările au arătat că persoanele care au mai des atacuri de panică sunt sensibile la cofeină.
Exerciţiile aerobice sau o plimbare în ritm alert pot îmbunătăţii starea anxioasă. Exerciţiile stimulează eliberarea de endorfine, substanţe chimice ce blochează durerea şi dau o stare de bine. Rugăciunea sau meditaţia pot da rezultate foarte bune, dacă sunt practicate consecvent şi pe termen lung.
Ce mai puteţi face? Beţi un pahar de lapte cald, laptele conţine triptofan, aminoacidul folosit de creier pentru a produce serotonină. Alte alimente bogate în triptofan sunt carnea de curcan şi bananele.
Un sfat: mergeţi la doctor dacă aveţi atacuri de panică dese, deoarece acestea pot ascunde afecţiuni mai grave, precum hipertiroidismul, hipoglicemia sau infarctul de miocard. Simptomele atacurilor de panică pot fi şi efecte secundare la tratamentul medicamentos, aşadar un motiv în plus pentru o vizită la medic.