Topul plantelor care te scapă de problemele digestive

1 2 jpg jpeg

Ghimbirul, remediu cu efecte multiple

Senzaţia de greaţă nu-ţi dă pace? Ţine sub limbă câteva minute o bucăţică de rădăcină de ghimbir şi-ţi vei reveni imediat. Dar ghimbirul are mai multe efecte benefice: dacă mănânci câteva bucăţele de rădăcină proaspătă, scapi de durerile abdominale, îmbunătăţeşti digestia, capeţi poftă de mâncare şi elimini toxinele din corp.

Pont. Poţi pune puţină sare pe bucăţile de ghimbir înainte să le mesteci, dacă nu-ţi place gustul lui natural.

Sucul de lămâie are efect antiseptic

Iată un remediu pe cât de simplu şi la îndemână, pe atât de eficient: pune zeama de la o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă călduţă. Bea trei pahare cu o astfel de limonadă de trei ori pe zi, după masă.

Sucul de lămâie înlătură infecţiile cu bacterii sau cu microbi (efect antiseptic) şi previne putrefacţia alimentelor în stomac.

Pont. Poţi să bei şi înainte de masă un pahar cu apă şi zeamă de lămâie, ca să previi problemele digestive.

Brusturele calmează durerile abdominale

Brusturele este unul dintre cele mai bune remedii împotriva crampelor, balonărilor şi stărilor de vomă cauzate de o masă copioasă. În plus, stimulează digestia, este diuretic şi antidiareic uşor şi curăţă toxinele din sânge.

Cum poţi să-l iei: sub formă de ceai: o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit pentru 10 minute, apoi se beau 3 ceaiuri pe zi, după mese, până la dispariţia simptomelor.

Mai poţi lua zilnic 20-30 de picături de tinctură: 50 g de rădăcini spălate şi mărunţite la 250 ml alcool alimentar de 70°. Amestecul se ţine acoperit 15 zile într-un vas la temperatura camerei. Se agită zilnic, se strecoară şi se pune la rece într-un vas închis ermetic.

Pont. Pentru efect maxim, ceaiul se bea neîndulcit.

Genţiana înlătură senzaţia de greaţă

Genţiana este mai amară decât păpădia, rădăcina ei conţinând amarogentină, cea mai amară substanţă din lume. Aceasta stimulează secreţia şi eliberarea sucurilor gastrice, eliminând crizele biliare, balonarea şi constipaţia.

Cu tinctura de genţiană vei scăpa imediat de senzaţia de greutate în stomac sau de greaţă, care apar după masă. Cum poţi să o iei: 10-20 de picături de tinctură pe zi sau o capsulă cu 15-20 de minute înainte de masă.

Pont. Ia genţiană sub formă de sirop: 10 g de rădăcină opărită la 150 ml de apă. După şase ore se strecoară şi se stoarce, se adaugă apoi 230 g zahăr, se fierbe şi se filtrează.

Rădăcină de păpădie, pentru arsuri gastrice

Mesele luate la ore târzii favorizează apariţia arsurilor gastrice, care pot fi foarte neplăcute. Dacă ai arsuri în capul pieptului sau pe gât, rădăcina de păpădie te va ajuta să scapi de ele. Totodată, planta creşte producţia de bilă şi secreţiile gastrice, îmbunătăţind digestia.

Cum poţi să o iei: 20-30 de picături de tinctură sau câte o capsulă la fiecare masă. Infuzia se prepară din: o linguriţă de plantă uscată (nu plicuri!) la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se beau trei căni pe zi, după masă.

Pont. După masă, poţi bea şi un suc din frunze şi rădăcini proaspete de păpădie. Fiindcă este foarte amar, amestecă-l cu suc de mere sau de morcovi.