Terapia cu muguri te menţine în formă

1 2 jpg jpeg

Este imposibil să nu fi folosit sau să nu fi auzit măcar de proprietăţile antiinfecţioase şi antibacteriene ale siropului din muguri de brad, adesea recomandat în caz de probleme ale aparatului respirator (traheobronşite, viroze, faringo-amigdalite). Însă, şi mai eficiente sunt extractele din muguri de brad, care se folosesc în gemoterapie, adică terapia cu muguri. Mai eficiente decât fitoterapia

Extractele obţinute din prelucrarea în stare proaspătă a mugurilor îşi menţin într-o proporţie mare principiile active. Extractul din muguri de brad este doar un exemplu din cele 65 de astfel de produse care se găsesc pe piaţă. În afară de muguri, se pot folosi şi boboci, amenţi (inflorescenţe bogate în polen), mlădiţe, rădăcini tinere sau scoarţă de ramuri tinere.

Bine de ştiut

Extractele din muguri de arin (adjuvant în fibrom uterin) pot inhiba secreţia de lapte, deci nu se administrează femeilor care alăptează.

Extractul din muguri de rozmarin (indicat în dischinezie biliară, insuficienţă hepatică uşoară, litiază biliară şi urinară, tulburări ale circulaţiei periferice la persoanele care suferă de hepatită) nu se administrează seara, din cauză că produce agitaţie, insomnie.

Extractul din mlădiţe de vâsc (care combate spasmele, vertijurile) are o oarecare toxicitate şi nu se administrează în sarcină.

Problemă

* Afecţiuni cardiace (angină pectorală, insuficienţă cardiacă, perturbări ale ritmului cardiac, hipertensiune arterială cu perturbări ale frecvenţei cardiace)

* Afecţiuni ale aparatului respirator (rinofaringite, otite, amigdalite, rinite, traheobronşite recidivante la copii, prevenirea gripei)

* Afecţiuni intestinale (ulcer, gastrite, colite)

* Reumatism, artrită, poliartrită

* Tulburări sexuale (frigiditate, impotenţă, scăderea libidoului)

Tratament

* extract din mlădiţe de păducel, folosit ca metodă adjuvantă

* extract din mlădiţe de măceş

* extract din muguri de smochin

* extract din mlădiţe de viţă-de-vie sălbatică

* extract din amenţi de mesteacăn pufos

Extractul din muguri de brad, pentru copii

Fiind produse sută la sută naturale, preparatele gemoterapice nu prezintă contraindicaţii majore, de aceea pot fi folosite pentru o serie largă de afecţiuni, atât cu scopul de a preveni eventuale boli, dar şi ca metodă de tratament adjuvant în afecţiunile acute sau cronice.

Ele pot fi administrate şi copiilor cu vârste de peste un an şi jumătate. Cu ajutorul extractelor gemoterapice, pot fi combătute infecţiile respiratorii, care sunt frecvent întâlnite în cazul lor. Pentru micuţi sunt indicate preparatele din muguri de brad, care stimulează şi dezvoltarea sănătoasă a scheletului şi a dinţilor.

Măceşul are proprietăţi antiinflamatoare

În cazul adulţilor, pentru combaterea infecţiilor respiratorii, este recomandat extractul de muguri de mesteacăn pufos sau extractul de mlădiţe de măceş.

Gemoterapia poate fi folosită pentru reducerea simptomelor cauzate de afecţiunile osoase (osteoporoză, carii, fracturi). În aceste situaţii se recomandă extractul din muguri de brad, în asociere cu extract din muguri de mesteacăn sau mesteacăn pufos (pentru efectul de stimulare a sistemului imunitar şi de fixare a calciului în oase).

Cum se administrează?

Preparatele gemoterapice se administrează numai la recomandarea specialistului. Vârsta, severitatea unei afecţiuni sau a afecţiunilor asociate sunt factorii de care ţine cont specialistul atunci când prescrie un astfel de tratament.

În general, sunt indicate cure de gemoterapie de două-trei luni, în care se administrează 30-50 de picături, de două ori pe zi, diluate în puţină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale. Copiii sub 7 ani trebuie să ia doze reduse la jumătate.