Soluţii pentru o călătorie fără probleme

1 2 jpg jpeg

R ăul de călătorie apare atunci când mergi cu maşina, cu avionul sau cu vaporul şi se manifestă prin ameţeală, dureri de cap, greţuri, accelerarea bătăilor inimii şi dificultăţi de respiraţie. Cu acelaşi tip de simptome te poţi confrunta şi dacă ai rău de înălţime. Vestea bună este că toate aceste neplăceri au leac şi, în plus, pot fi prevenite.

Ghimbirul linişteşte stomacul

Indiferent de mijlocul de transport cu care te deplasezi, ghimbirul este ideal pentru a calma stomacul. Un studiu american a arătat că această plantă te ajută să previi răul de mişcare şi să combaţi greaţa şi ameţelile.

Cu 30 de minute înainte de a pleca la drum, mestecă o bucată de ghimbir sau ia o jumătate de linguriţă de praf de ghimbir, pe care-l găseşti la plafar. Dacă mergi cu vaporul, poţi lua remediul sub formă de capsule, (8 pastile de 500 mg pe zi) sau câte 10-20 de picături de tinctură de ghimbir de trei ori pe zi.

Chimenul reglează ritmul cardiac

Seminţele de chimen au proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare şi de calmare a durerilor, ameliorând disconfortul abdominal. În plus, acest remediu are efecte tonice nervoase, calmând durerile de cap, ameţeala şi reglând ritmul cardiac.

Mestecă 10-20 de seminţe proaspete de chimen sau ia trei capsule de 500 mg pe zi, atunci când drumul este mai lung. Este util ca, în timpul călătoriei, să ronţăi câţiva biscuiţi săraţi cu chimen, ori de câte ori apar simptomele răului de mişcare.

Menta previne vărsăturile

Această plantă aromată este unul dintre cele mai vechi remedii folosite în combaterea răului de mişcare.

Menta previne vărsăturile şi calmează spasmele stomacale. Dacă ai astfel de simptome atunci când eşti într-un mijloc de transport, pe mare sau la munte, ia 10-20 de picături de tinctură de mentă diluate în apă sau bea o ceaşcă de ceai de mentă.

Levănţică, pentru calmare

Pentru a alunga greaţa, înainte de a pleca la drum bea o cană de ceai din flori de levănţică. Prepară-l din două linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită.

Pentru normalizarea funcţiei cardiace şi pentru calmarea stărilor de nervozitate din timpul călătoriei, poţi lua două-trei picături de ulei volatil de levănţică împreună cu puţin zahăr.

Atenţie, însă! Cumpără acest ulei doar din farmaciile naturiste şi ai grijă să fie pentru uz intern, cel pentru uz extern fiind foarte dăunător organismului la înghiţire.

Trucuri pentru drumurile lungi

Evită mâncărurile grele, precum prăjelile sau grăsimile, înainte de a pleca în călătorie sau de a urca pe munte. Ideal ar fi să nu mănânci nimic cu două-trei ore înainte de plecare, iar ultima masă să includă în special fructe şi legume.

Nu fuma şi nu consuma alcool sau băuturi răcoritoare acidulate atunci când mergi cu maşina, avionul sau cu vaporul ori înainte să urci pe munte.

Ocupă locurile laterale în autobuz sau în avion, încearcă să-ţi păstrezi calmul şi să ţii ochii închişi cât mai mult timp.

Dacă ţi se înfundă urechile, deschide gura sau mestecă gumă.

Când eşti în maşină, stai pe locul din faţă şi concentrează-ţi atenţia asupra peisajului. De asemenea, deschide geamul, pentru a respira aer curat.

Atunci când apare senzaţia de rău în maşină, ar fi bine să cobori pentru câteva minute.

Evită cititul atunci când te afli în mişcare, pentru că accentuează starea de rău.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Răul de mişcare (rău la stomac) este cauzat de o recepţionare a unor informaţii contradictorii şi inegale la nivelul centrului echilibrului din urechea internă în timpul deplasării cu un mijloc de transport.

Simptomele nu sunt grave, dar sunt extrem de neplăcute. Ele debutează cu o „senzaţie de rău” ce apare brusc, ameţeală, transpiraţii reci, paloare, meteorism abdominal (balonare), greaţă, vărsături şi dureri de cap. Persoanele care ştiu că au astfel de probleme pot lua cu o jumătate de oră înainte de călătorie medicamente antiemetice, antihistaminice sau pot folosi plasturi adezivi.