Soluţii naturale care alungă durerile de cap
1. Ghimbirul Această rădăcinoasă este unul dintre cele mai bune plante cu efect analgezic. Cercetările au arătat că ghimbirul conţine anumiţi compuşi care au acţiune similară cu cea a medicamentelor antiinflamatoare. Planta poate preveni apariţia migrenelor prin blocarea unor substanţe inflamatoare numite prostaglandine. În plus, ghimbirul este de ajutor şi contra stărilor de greaţă care însoţesc uneori migrena.
Administrare: Îl poţi consuma sub formă de infuzie, care se prepară din 4-5 felii de ghimbir la 800 ml de apă. Se fierbe până dă în clocot, după care se mai lasă la infuzat 5 minute. Se consumă la nevoie. Se poate administra şi pudra de ghimbir (o jumătate de linguriţă), care se ţine sub limbă 5-10 minute, după care se înghite cu apă.
Planta este renumită pentru acţiunea calmantă, antiseptică, antispastică, diuretică, hipotensivă, relaxantă, colagogă (stimulează secreţia biliară) şi carminativă (favorizează evacuarea gazelor din intestin). Efectul calmant al levănţicii este pus pe seama uleiurilor esenţiale, planta fiind indicată în insomnie şi stres, cu care este adesea asociată adesea durerea de cap.
Administrare: Pentru combaterea cefaleei, este indicată infuzia preparată din 2 linguriţe de flori de levănţică la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se beau 2 căni pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare.
Contra durerii de cap, este eficient şi uleiul esenţial de lavandă. Se amestecă 1-2 picături cu o linguriţă de ulei de migdale dulci şi se masează tâmplele. Se pot face şi inhalaţii: se adaugă 3 picături de ulei esenţial de levănţică în 1 litru de apă fierbinte şi se stă 10 minute.
Această plantă asemănătoare cu muşeţelul şi cu margareta este valorificată de secole pentru beneficiile în ceea ce priveşte combaterea durerii de cap. Mai exact, remediile din spilcuţă previn şi reduc frecvenţa şi intensitatea crizelor migrenoase.
Efectul benefic este conferit de o substanţă activă (partenolid) prezentă în frunze. Spilcuţa relaxează vasele de sânge, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină către creier şi inhibă eliberarea substanşelor inflamatoare.
Administrare: Se mestecă 2-3 frunze proaspete pe zi (au un gust amar). Sunt eficiente şi capsulele care conţin această plantă.
O altă „aspirină vegetală” este şi creţuşca, plantă care are în compoziţie substanţe cu acţiune antiinflamatoare, antalgică şi antifebrilă (reduce febra). Graţie conţinutului de flavonoizi şi salicilaţi, creţuşca este de mare ajutor în combaterea durerilor de cap.
Administrare: Fierbe 1-2 linguriţe cu flori de creţuşcă (plantă uscată mărunţită) în 250 ml de apă. Bea 3 căni pe zi.
În caz de cefalee, inclusiv migrene, rozmarinul este o alternativă la medicamente. Planta este valorificată pentru acţiunea ei antiinflamatoare, fiind de ajutor pentru prevenirea sau pentru tratarea durerilor de cap.
Administrare: Infuzează o linguriţă de rozmarin uscat în 150 ml de apă fierbinte, timp de 10 minute. În cazul durerilor intense, se pot consuma 2 ceşti pe zi. Se pot face şi inhalaţiile cu rozmarin (se stă deasupra unui vas cu 1 litru de apă fierbinte în care s-a pus un pumn de plantă uscată).
Folosită de secole pentru acţiunea calmantă şi relaxantă, roiniţa este utilă celor care se plâng de migrene şi de cefalee de tensiune. Planta este recomandată şi contra infecţiilor virale, care pot fi o cauză a migrenelor, dar şi ca sedativ, pentru reducerea agitaţiei.
Administrare: Se consumă sub formă de infuzie, care se obţine dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă. Se pot bea până la 3 căni pe zi.
„Am dureri de cap din cauza hipertensiunii. Ce remedii ajută?”
Răspunde dr. Rareş Simu, specialist imunologie clinică şi alergologie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti
Hipertensiunea arterială poate declanşa durere de cap sau, în formele grave, accident vascular cerebral. Durerea este însoţită de ameţeală, insomnie, deficit respirator. Consumul de usturoi, ceapă sau praz oferă organismului substanţe care scad în mod natural tensiunea arterială.
Un căţel de usturoi înghiţit dimineaţa, pe stomacul gol, cu un pahar cu apă, este un remediu foarte bun. Pepenele galben, prunele, caisele, perele, piersicile şi nucile sunt bogate în potasiu şi magneziu sunt recomandate în tratarea naturală a hipertensiunii arteriale.
Un gest simplu, dar eficient, contra cefaleei, este masajul. „Se pun în palme câteva picături de ulei de lavandă, mentă, lămâie, migdale, jojoba.
Se masează zona tâmplelor, fruntea, ceafa, gâtul, apoi umerii, cu mişcări uşoare, fără apăsare puternică, culcat în poziţie orizontală, sau şezând relaxat pe scaun. Automasajul ne poate ajuta să ne relaxăm şi să detensionăm zonele încordate”, explică medicul Rareş Simu.
Dacă nu mai ştii ce să faci contra durerilor de cap, o opţiune de tratament este acupunctura. Această terapie ajută la echilibrarea energiilor vitale, la eliberarea endorfinelor şi acţionează la nivelul căilor de transmitere a durerii spre creier.
Acupunctura poate reduce sau chiar opri nevoia de a mai lua medicamente antalgice. Numărul de şedinţe este stabilit de medic, în funcţie de particularitatea fiecărui pacient. În general, se fac cel puţin 10 şedinţe.
Cefaleea poate beneficia şi de tratament homeopatic, care trebuie însă recomandat de medic, după o analiză amănunţită. „Belladona este indicat la pacienţii care acuză dureri intense, cu caracter pulsator sau ca o lovitură de ciocan, dureri care sunt agravate de căldură, lumină puternică, expunere la soare, zgomote puternice şi se ameliorează la întuneric, dacă pacientul stă nemişcat în linişte, la comprese reci. De asemenea, este indicat la durerile de cap care apar la hipertensivi”, afirmă medicul Rareş Simu.