Soluţii naturale care ajută în insolaţie
Este bine de ştiut însă că plantele trebuie folosite doar în cazurile uşoare, când simptomele insolaţiei nu sunt severe. Insolaţia poate deveni o urgenţă medicală, când este absolut nevoie de consult medical.
Atunci când ne petrecem mult timp în soare, fără pălărie sau şapcă, se produce o supraîncălzire la nivelul capului, astfel că „termostatul” organismului se dereglează.
Rezultatul se numeşte insolaţie, cu simptome precum dureri de cap violente, febră, greaţă, somnolenţă şi, în cazuri mai grave, chiar pierderea cunoştinţei. Insolaţia nu trebuie neglijată, pentru că, în cazuri severe, poate provoca tulburări neurologice şi afectare renală sau cardiacă.
Prima măsură în insolaţie este ducerea victimei într-un loc răcoros, hidratarea cu apă sau cu sucuri naturale, duşurile nu foarte reci şi aplicarea de comprese reci la articulaţii, pentru scăderea temperaturii.
Cicoarea reglează temperatura corpului
Unul dintre cele mai bune remedii indicate în tratamentul naturist al insolaţiei este cicoarea, această plantă ajutând la reglarea temperaturii corporale. În plus, planta tratează durerea de cap şi senzaţia de greaţă, simptome survenite după ce ai stat mult la soare.
În acestă situaţie, se recomandă infuzia de cicoare (o linguriţă de flori la 250 ml de apă fierbinte) sau decoctul (2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute şi se bea călduţ în trei reprize, înainte de mesele principale).
Salcia scade febra
Salcia, numită „aspirina naturală”, este un alt remediu indicat pentru scăderea febrei apărută în insolaţie. Efectul febrifug (de scădere a febrei) este pus pe seama faptului că planta ajută la mărirea debitului de sânge periferic şi la creşterea sudoraţiei. Se prepară o infuzie din 2 linguriţe de scoarţă de salcie la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se consumă o cană pe zi. De asemenea, se poate administra tinctură de salcie (20-30 de picături, de trei ori pe zi, cu puţină apă).
Pentru combaterea senzaţiei de greaţă, ajută infuzia de sunătoare (o lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită), doar o cană pe zi.
Menta este un alt remediu folosit cu succes contra senzaţiei de greaţă. Se consumă infuzie de mentă (o linguriţă de frunze la 200 ml de apă clocotită), la temperatura camerei, trei ceaiuri pe zi.
Citeşte şi: Canicula, periculoasă pentru sănătate
Ceai de sulfină, contra durerii de cap
Remediu cu acţiune vasodilatatoare periferică şi care creşte permeabilitatea vasculară, sulfina este indicată în durerea de cap apărută în cadrul insolaţiei. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori la 200 ml de apă clocotită şi se beau 2 căni pe zi, până la îmbunătăţirea stării de sănătate.
În durerile de cap apărute în cadrul insolaţiei, se mai pot consuma următoarele infuzii:
- ceai verde– se prepară din 1-2 pliculeţe la o cană (250 ml) cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat 5-7 minute
- păducel– infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze sau fructe la 200 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea fracţionat pe parcursul unei zile.
- afin– din frunzele acestui fruct se poate prepara o infuzie (2 linguriţe la 500 ml de apă clocotită), care se bea în trei reprize, pe parcursul unei zile.
- gălbenele – pentru un ceai este nevoie de 2 linguriţe de flori la 300 ml de apă clocotită şi se bea în trei reprize, înainte de mesele principale.
Cataplasme în caz de arsuri uşoare
Adesea, insolaţia este însoţită şi de arsuri pe piele. Atunci când este vorba de arsuri uşoare, pot fi aplicate extern cataplasme cu frunze de varză zdrobite sau cu cartofi raşi (acest ultim remediu ajută şi la scăderea febrei).
Acţiune calmantă asupra pielii au şi compresele reci cu infuzie de gălbenele sau cu muşeţel şi cataplasmele cu aloe vera.
Contra durerilor de cap din insolaţie se pot aplica pe frunte sau pe tâmple comprese reci cu frunze de mentă.