Soluţii blânde pentru suferinţele prostatei

1 2 jpg jpeg

Tot mai mulţi bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani sunt diagnosticaţi cu afecţiuni ale prostatei, precum prostatita (inflamaţia prostatei) sau adenomul de prostată (tumoare benignă care se dezvoltă în prostată), care, prin simptomele lor, pot afecta calitatea vieţii.

Pe lângă terapia medicamentoasă, leacurile oferite de farmacia verde pot aduce beneficii tratamentului urologic.

Preparatele din plante, care au efect antiinflamator şi antiseptic, pot ajuta la menţinerea fluxului urinar şi pot reduce treptat din simptomele acestor afecţiuni.

Sfatul nostru este însă să mergi întâi la medicul urolog, deoarece unele dintre aceste simptome pot ascunde probleme grave, care întârzie tratamentul.

Mai poţi citi:

- Ce analize sunt necesare pentru prostată?

- Cum se tratează prostata mărită

- 4 alimente care combat cancerul de prostată

Urzica moartă albă reduce inflamaţia

Recunoscute pentru proprietăţile expectorante, emoliente şi astringente, remediile obţinute din urzica moartă albă sunt indicate de fitoterapeuţi în cazul inflamării sau infecţiei prostatei.

Prepară infuzia adăugând 1-2 linguriţe de flori ale acestei plante la o cană cu apă clocotită.

Lasă cana acoperită timp de 10-15 minute, după care poţi bea câte 2 căni pe zi, până la rezolvarea problemei.

Pentru a scăpa de durerile vezicale, mai poţi încerca şi amestecul obţinut din 30 g de frunze de roiniţă, 20 g de frunze de merişor, 20 g de talpa-gâştei, 5 g de cimbru de grădină şi 25 g de rădăcină de valeriană.

Pune 2 linguri din acest amestec la 1 litru şi jumătate de apă fierbinte şi lasă vasul acoperit timp de 10 minute.

Bea jumătate din infuzia obţinută în timpul zilei, iar cealaltă jumătate seara, înainte de culcare. Urmează tratamentul până dispar durerile vezicale. Leac în caz de usturimi la urinare

Pentru a scăpa de senzaţia de usturime din timpul urinării poţi încerca infuzia obţinută din 10 g de frunze de salvie, 20 g de frunze de nalbă, 20 g de frunze de merişor, 25 g de frunze de mesteacăn şi 25 g de coada-calului.

Pune 3 linguri din amestecul de plante la 1 litru de apă clocotită şi lasă acoperit vasul pentru 15 minute.

După ce strecori, bea infuzia obţinută pe parcursul zilei. Urmează tratamentul până la dispariţia simptomelor.

Pe lângă tratamentul medicamentos, în cazul adenomului de prostată mai sunt indicate şi băile de şezut.

Pentru băi poţi folosi următorul amestec: flori de fân, coada-calului şi rădăcină de valeriană.

Adaugă câte 100 g din fiecare plantă şi pune în 5 litri de apă caldă, după care strecori amestecul şi faci băi de şezut timp de 20 de minute, de trei ori pe săptămână.

Poţi urma tratamentul 15-20 de zile.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie

Merişorul previne cancerul de prostată

Pentru prevenirea bolilor prostatei, o mare importanţă o are alimentaţia sănătoasă, care să includă: alimente care conţin zinc (stridii, seminţe de dovleac, rădăcinoase) şi acizi graşi Omega-3 (somon, sardine, ton, hering, seminţe de in, soia şi ouă).

2 jpg jpeg

Tratamentul naturist ajută la menţinerea fluxului urinar, accentuează diureza, are efect antibiotic la nivelul căilor urinare, reduce simptomele inflamării prostatei şi previne apariţia cancerului (ghimpele, mătasea de porumb, frunzele de merişor şi de mesteacăn, mugurii de plop, fructele de ienupăr, coada calului).

Plantele se pot consuma sub formă de ceai. Se beau 2- 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 3-6 luni.

Din tincturile simple sau compuse din aceleaşi plante se iau 15-20 de picături de trei ori pe zi, diluate în 50 ml de apă, între mese, timp de aproximativ 14-30 de zile.

Info: Pentru bolile prostatei sunt indicate şi capsulele cu ghimbir.