Soia îţi apără inima de boli

1 2 jpg jpeg

Soia concentrează foarte multe substanţe nutritive, într-un echilibru perfect. Trebuie să ştiţi însă că, faţă de produsele din soia expandată (cuburi, granule, şniţel), soia boabe este mai sănătoasă, pentru că nu a fost supusă prelucrării industriale.

Soia conţine izoflavonoide, substanţe foarte importante pentru sănătate, din grupa fitoestrogenilor (hormoni vegetali).

Izoflavonoidele sunt asemănătoare ca structură şi acţiune cu estradiolul, un hormon feminin, şi au indicaţii terapeutice în afecţiunile cardio-vasculare, prin efectul de creştere a colesterolului bun şi de scădere a colesterolului rău.

Pentru a păstra însă nealterate izoflavonoidele în timpul preparării, e bine că boabele de soia să fie consumate crude. Dacă sunt fierte, ele trebuie înmuiate în prealabil.

Din soia se poate obţine o mare varietate de produse. Uleiul de soia şi brânza de soia au proprietăţi terapeutice importante, coţin acizi graşi polinesaturaţi, care scad colesterolul şi previn bolile cardio-vasculare.

Sosul de soia e folosit de japonezi pentru a asezona preparatele lor din peşte şi orez. Laptele de soia se extrage din făina de soia şi este foarte hrănitor. Are un gust asemănător cu al laptelui.

Click! spune

Se recomandă consumul a 25 g de proteine de soia pe zi:

* o jumătate de cană de soia boabe înmuiată

* trei sferturi de cană de soia boabe

* o cană de brânză de soia (tofu)

* trei sferturi de cană de sos de soia

* o cană de soia expandată