Siropul de ridiche neagră, antitusiv natural
Bună în infecţii respiratorii
Când prepari un sirop de ridiche neagră, e bine să ştii că aceasta nu trebuie curăţată de coajă, ci doar spălată foarte bine cu apă rece. Se taie în locul în care au fost frunzele un capac care se dă la o parte. Se scobeşte interiorul şi se scoate miezul, lasând cam 1 cm de jur împrejur. Se pun 2-3 linguri cu miere înăuntru, se acoperă ridichea cu capacul ei şi se lasă la macerat peste noapte. Se iau 2-3 linguriţe de sirop în fiecare zi.
Aceeaşi ridiche poate fi folosita de mai multe ori pentru a prepara siropul. Tratamentul calmează episoadele de tuse, ameliorând, totodată, răguşeala şi durerea în gât, simptome ale virozelor respiratorii. Din miezul de ridiche rămas se poate prepara o salată sau se pot tăia felii subţiri care se presară cu puţin zahăr şi se lasă la macerat peste noapte, cu efecte similare siropului. Ridichea neagră te ajută să previi constipaţia şi indigestia, reglând tranzitul intestinal, datorită conţinutului mare de fibre.
Micşorează pietrele la rinichi
Consumată sub formă de suc ridichea neagră ajută la mărunţirea calculilor renali sau biliari. Se iau 30-40 ml de lichid cu 15 minute înainte de fiecare masă. Poate reduce infecţiile, împiedicând formarea microlitiazei biliare. În caz de litiază biliară, se iau câte 3 linguri de suc de ridiche neagră, simplu sau amestecat în părţi egale cu suc de morcovi, înainte de fiecare masă. Se pot administra până la 100 ml pe zi, fără a depăşi doza.
Totodată, acesta are proprietatea de a curăţa şi regenera mucoasele în caz de sinuzită, administrat în acelaşi mod.
Citeşte şi: Nu mai scapi de tuse? Iată care sunt bolile care o provoacă!
Elimină toxinele din organism
Ridichea neagră fortifică imunitatea şi te protejează de boli, în special în sezonul rece, când corpul este mai sensibil. Un număr mare de toxine slăbeşte sistemul imunitar, iar planta te ajută să îţi detoxifici organismul în mod natural. Dacă simţi des o senzaţie de moleşeală şi slăbiciune sau lipsă de energie, o cură de câteva zile poate fi benefică. Consumă ridichea neagră sub ce formă doreşti, în salate sau ca suc, înainte de fiecare masă. Ajută la întărirea imunităţii, fiind un puternic energizant al organismului.
Ridichea neagră scade pofta de mâncare şi nevoia de a gusta constant alimente foarte dulci sau sărate, un pericol pentru o dietă echilibrată. Are un număr mic de calorii şi poate fi inclusă cu uşurinţă în dietă. Crudă, se poate consuma în salate sau tăiată felii subţiri, de preferinţă fără a adăuga sare.
Bine de ştiut!
În unele cazuri, ridichea neagră poate provoca arsuri la stomac. Cei care se balonează după ce o consumă trebuie să reducă cantitatea folosită.
Planta conţine o cantitate semnificativă de rafanină, substanţă care ajută la menţinerea în cote normale a hormonilor secretaţi de glanda tiroidă.