Reţete din natură pentru bolnavii de astm
Usturoiul reduce inflamaţia
Sunt cunoscute proprietăţile antiinflamatoare ale usturoiul, el fiind eficient şi în scăderea intensităţii crizelor de astm. 500 de grame de usturoi se curăţă şi se pun la fiert într-o oală cu apă cât să îl acopere.
Se adaugă 250 grame de zahăr şi se lasă să fiarbă până capătă consistenţa unei paste. După ce s-a răcit, se pune într-un borcan şi se dă la rece. Se ia câte 1 linguriţă, cu 20 de minute înainte de mesele principale.
Cei care au stomacul sensibil pot încerca decoctul cu usturoi. În acest caz, 1 kg de usturoi se fierbe la foc mic în 4 litri de apă. După 2 ore se strecoară, iar după ce s-a răcit puţin se adaugă 750 g miere de albine. Se ia câte o lingură, dimineaţa şi seara.
Mierea întăreşte imunitatea
Mierea are numeroase calităţi terapeutice şi creşte rezistenţa organismului faţă de efectul nociv al factorilor externi. Astfel, schimbările bruşte de temperatură, umiditatea şi substanţele alergene nu vor mai declanşa episoadele de tuse atât de frecvent la cei care urmează tratamente naturiste cu miere. În jumătate de kilogram de miere se amestecă 10 linguri de propolis.
Se administrează câte 1 linguriţă de trei ori pe zi. Este bine ca, dimineaţa, linguriţa să se ia pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun.
La fel de benefică este şi combinaţia miere şi dovleac. Se taie capacul unui dovleac mic, bine copt şi se îndepărtează seminţele. Se pune miere cât să se umple aproape tot dovleacul şi se ia câte o lingură de miere cu miez de 2-3 pe zi.
Inhalaţiile eliberează căile respiratorii
Aburii acţionează ca un expectorant şi diminuează crizele asmatice. Într-o oală cu apă se adaugă o mână de flori de muşeţel, gălbenele, lavandă şi lumânărică. După ce apa a dat în clocot, se acoperă capul cu un prosop şi se inhalează adânc vaporii. Acest remediu este recomandat înainte de culcare.
Cataplasme pentru un somn liniştit
Cei care se confruntă cu accese de tuse şi dificultăţi de respiraţie în timpul nopţii pot apela la cataplasmele calde. Se macină 300 g boabe de muştar şi se combină cu 2 ridichi date prin răzătoare. Amestecul se pune într-un vas pe foc, cât să se încălzească.
Cataplasmele se întind pe o pânză, se aplică pe spate şi piept şi se lasă să acţioneze minim 2 ore. Se repetă tratamentul în fiecare seară.
Bine de ştiut: Şi masajul cu alifie de tătăneasă sau cremă de gălbenele este recomandat persoanelor care suferă de astm. Acestea se aplică pe piele, în zona pieptului şi a spatelui, după baie.