Remediile bunicii pentru răceală şi gripă
Contra DURERII ÎN GÂT Gargară de apă cu sare. Se dizolvă o lingură de sare într-un pahar cu apă caldă. Se face gargară de 3 ori pe zi, până se observă îmbunătăţiri.
Cataplasme cu ceapă. Se aplică în zona gâtului două jumătăţi de ceapă coaptă, la temperatură suportabilă pentru piele. Se ţin o oră; se aplică de 2 ori pe zi.
Cartofii raşi sunt leac din bătrâni indicat pentru tratarea roşului în gât. Se rad câţiva cartofi, se stropesc cu puţin spirt, se pun într-un tifon şi se ţin câteva minute în zona gâtului.
Ridichea neagră este un remediu antitusiv de încredere, cu efecte cel puţin la fel de bune cu siropurile de tuse. Se ia o ridiche neagră mare şi se taie în jumătate.
Se alege una dintre părţi, se scobeşte în mijloc şi se umple cu miere. Se lasă peste noapte la macerat, pentru a se forma un sirop. Se iau 3 linguriţe pe zi, după care nu se mai consumă nimic timp de jumătate de oră. Remediul nu e indicat diabeticilor.
Apa este soluţia la-ndemână pentru scăderea febrei. Se fac împachetări cu un cearşaf înmuiat în apă călduţă, stors bine. Se stă 5 minute. Oţetul este remediul clasic folosit pentru scăderea febrei. Se înmoaie şosetele în oţet sau se fac frecţii.
Această mâncare este o sursă bună de cisteină, un aminoacid ale cărui efecte au fost comparate cu cele ale unui compus prescris adesea în caz de bronşită sau alte infecţii respiratorii.
În scop preventiv, dar şi dacă ai răcit sau ai gripă, este bine să consumi carne slabă, pentru că este sursă de proteine. Acestea sunt implicate în producerea de anticorpi, molecule-cheie ale sistemului imunitar.
IAURT ŞI CHEFIR
Conţin probiotice, cu acţiune benefică în imunitate. Preventiv, este indicat să se consume zilnic chefir sau iaurt natural, fără adaosuri de zahăr sau aditivi.
CITRICE
Portocalele şi mandarinele o sursă importantă de vitamina C, responsabilă de apărarea antivirală. Alte surse de vitamina C: ardeii roşii, gogoşarii, varza (albă şi roşie), cătina.
ULEI DE MĂSLINE, PEŞTE GRAS (hering, ton, somon)
Acizii graşi Omega-3 din aceste alimente au acţiune antiinflamatoare şi susţin sistemul imunitar. În plus, peştele gras este şi o sursă de vitamina D. Potrivit unui studiu, carenţa acestei vitamine creşte riscul de răceală şi gripă.
USTUROI şi CEAPĂ
Conţin compuşi cu acţiune antimicrobiană precum alicina. Acestea trebuie consumate cât mai des, în stare proaspătă.
GHIMBIR
Are acţiune antitusivă, uşurând respiraţia.
MIERE
Are acţiune antiseptică, antioxidantă şi antibacteriană, având efecte benefice în cazul gâtului iritat.
CIUPERCI
Beta-glucanul din ciuperci întăreşte imunitatea şi fortifică organismul.
NUCI
Conţin zinc, mineral esenţial pentru multe funcţii ale organismului. Zincul susţine sistemul imunitar, reducând durata răcelii sau a gripei. Alte surse de zinc: ficatul, fasolea uscată, stridiile, soia.