Remedii pentru coşmaruri
Coşmarurile pot apărea mai des în perioadele de maxim stres. Cei mai mulţi oameni au probleme cu coşmaruri din cauza stresului de zi cu zi, lipsei de somn pentru odihna completă a organismului, dar şi vizualizarea unor materiale mass-media violente. O serie de studii din Australia şi Statele Unite ale Americii au demonstrat că hiperactivitatea este una din cauzele principale ale unui somn agitat însoţit de coşmaruri. Iar televizorul este una din cauzele care stimulează apariţia coşmarurilor, deoarece, după închiderea televizorului oamenii au probleme în alungarea gândurilor şi imaginilor obsesive sau violente vizionate înainte de culcare.
Din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des ca şi copiii să fie afectaţi de insomnii sau somn agitat cu coşmaruri. Aşadar, îţi prezentăm câteva remedii pentru coşmaruri.
- Ar fi bine dacă ai putea să reduci vizionatul la televizor, în special înainte de a te întinde în pat şi mai ales dacă ai avut o zi încărcată. Deşi pare că te relaxezi în faţa televizorului, nu este deloc aşa, deoarece creierul, urmărind ceea ce se întâmplă la televizor, se identifică cu personajele şi are activitate fără să te mişti din pat. Iar asta îţi oboseşte şi mai mult mintea, care ar trebui relaxată seara. Coşmarurile apar şi pe fondul vizionării excesive în combinaţie cu stres şi oboseală psihică.
- Un bun remediu pentru coşmaruri este să stai întinsă în pat înainte de culcare şi să asculţi muzică clasică, muzică uşoară care să te relaxeze şi să te destindă. Aşa vei lasă să iasă toată oboseala, să se aşeze toate gândurile de peste zi şi vei putea să ai un somn liniştit. Pe lângă relaxarea prin muzică, poţi să faci câteva exerciţii de respiraţie abdominală, te va ajuta să adormi imediat. Vei vedea că rezultatele acestui remediu se văd din primele zile.
- Ceaiurile sunt remedii excelente pentru coşmaruri. Dacă exagerezi, în general, cu mâncatul seara înainte de culcare, ar fi bine să renunţi la acest obicei sau măcar să reduci consistenţa cinei. Acest lucru însoţit de un ceai călduţ de gălbenele te va ajuta să digeri mai uşor şi să dormi mai bine, fără coşmaruri.
- Ceaiul de salvie este recunoscut ca liniştitor şi excelent pentru coşmaruri, mai ales în perioadele de menstruaţie cu mari dureri, dar şi la menopauză, când coşmarurile sunt însoţite de bine ştiutele bufeuri. Ceaiurile de sunătoare şi de tei înainte culcare îţi vor oferi calmul şi odihna de care ai nevoie pentru a te reface. Toată lumea ştie de acţiunea antidepresivă a sunătoarei, dar puţini ştiu de faptul că florile de tei se recomandă mai ales ca sedative nervoase, în insomnii şi somnuri agitate.
- Valeriana este printre cele mai eficiente remedii pentru coşmaruri şi insomnii. Datorită componentelor din uleiul volatil, în special a acizilor valerianici, preparatele pe bază de valeriană sunt recomandate în insomnii, nervozitate, dar şi coşmaruri.
Deci, dacă pentru câteva zile la rând încerci să te relaxezi prin muzică, citit, chiar şi plimbări seara înainte de culcare şi în plus, bei un ceai cald dintre ceaiurile de mai sus, cu siguranţă vei scăpa de coşmaruri.
- Dacă, în schimb, ai un copil care suferă de coşmaruri, este bine să începi cu interzicerea vizionării televizorului sau filmelor uşor violente înainte de culcare. Câteva zile la rând ai putea să laşi o lumină uşoară în cameră, muzică liniştitoare, chiar şi poveşti audio de culcare. Copiii se pot simţi în siguranţă dacă le atârni un prinzător de vise (dream catcher) de fereastră sau deasupra patului.
- De asemenea un remediu pentru coşmaruri şi somn agitat la copii este să pui un pic de lavandă în perna micuţului, pentru un somn calm şi fără coşmaruri. Este bine să eviţi să îl laşi să bea apă înainte de culcare, mersul la baie din timpul nopţii îl poate speria şi apoi poate readormi greu sau poate avea coşmaruri.