Redu colesterolul cu ajutorul plantelor

1 2 jpg jpeg

Colesterolul este o substanţă organică prezentă în toate ţesuturile şi umorile organismului uman. Dar, când este în exces, acesta se depune, împreună cu sărurile minerale, pe pereţii arterelor, care, din această cauză, îşi pierd elasticitatea.

Astfel se instalează afecţiunile cardiovasculare şi poate apărea infarctul. Medicii prescriu medicamente (statine), pentru a reduce nivelul de colesterol din sânge. Însă acestea au numeroase efecte adverse. De aceea, fitoterapeutul Eugen Giurgiu îţi propune să optezi pentru leacurile naturiste, pe care le poţi procura cu uşurinţă din „farmacia verde”.

Afinul

Tratamentul cu frunze de afin are o importanţă vitală în reducerea colesterolului şi a zahărului din sânge. Din frunzele de afin poţi face o infuzie, iar din fructe, un decoct. Infuzia o prepari dintr-o linguriţă de frunze mărunţite şi o cană cu apă clocotită.

Acoperă vasul pentru 15 minute, apoi strecoară ceaiul. Este eficient şi decoctul din fructe de afin, foarte uşor de preparat din două linguriţe de fructe mărunţite peste care torni 250 ml de apă. După opt ore, pui decoctul la fiert cinci minute. Consumă trei căni pe zi, câte una după fiecare masă.

Anghinarea

Infuziile preparate din flori şi frunze de anghinare ajută în tratamentul afecţiunilor hepatice cronice, inclusiv în cirozele hepatice, în reducerea nivelului de colesterol „rău” şi în combaterea aterosclerozei.

Pentru prepararea unei infuzii, foloseşte o linguriţă de plantă mărunţită pe care o adaugi în 250 ml de apă clocotită, timp de 15 minute, apoi strecoară. Se pot consuma câte două-trei căni pe zi. Tratamentul, care este foarte eficient şi în curăţirea ficatului, durează 20 de zile.

Păpădia

Bogată în substanţe active, păpădia contribuie la eliminarea colesterolului „rău” din organism şi a trigliceridelor. Pentru că este atât de valoroasă, păpădia poate fi cultivată în grădină sau în ghiveci.

Tratamentul este eficient dacă bei câte trei căni de infuzie pe zi. Modul de preparare este clasic, adică pentru o porţie se foloseşte o linguriţă de plantă care se infuzează în 250 ml apă clocotită, timp de un sfert de oră.

Pătlagina

Pătlagina este una dintre plantele cu beneficii dovedite în scăderea nivelului colesterolului, dar şi al trigliceridelor. Infuzia de pătlagină se prepară după reţeta clasică: o linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Acoperă vasul 15 minute şi după aceea strecoară ceaiul. Trei căni de infuzie pe zi este doza ideală. Tratamentul durează 21 de zile. Specialistul este singurul în măsură să spună dacă terapia trebuie repetată.

Cătina albă

În limbajul medical, planta este cunoscută sub denumirea de „flaconul cu vitamine”, datorită polivitaminelor pe care le conţine: B1, B2, C, PP. Cătina albă este bogată şi în alte substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, precum acidul folic şi acidul nicotinic, alături de uleiuri esenţiale. Ceaiul reduce colesterolul „rău” şi asigură aportul de vitamine persoanelor care suferă de anemii.

Este foarte eficient decoctul preparat din două linguriţe de fructe la o cană cu apă (250 ml), care se pun la fiert timp de 10 minute. Se consumă câte două căni pe zi. Uleiul de cătină, care poate fi procurat de la plafare, are o eficienţă rapidă. Se recomandă o doză de cinci picături, de trei ori pe zi, amestecate în ceai de cătină.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Pentru persoanele cu un nivel crescut al colesterolului „rău” se recomandă curele cu boabe de ienupăr. Începeţi tratamentul dimineaţă cu patru boabe. Acestea se mărunţesc cu dinţii şi se înghit.

Apoi, în fiecare zi, adăugaţi câte o boabă până ajungeţi la 15 boabe. Continuaţi terapia, micşorând zilnic doza cu o boabă, până ajungeţi la patru, cantitatea cu care aţi început cura. Acest remediu este benefic şi pentru a realiza un echilibru între colesterolul „bun” şi cel „rău”. Tratamentul cu boabe de ienupăr este contraindicat persoanelor cu afecţiuni grave ale rinichilor.

Click! de la cititori

Am urmat un tratament pentru scăderea rapidă a colesterolului, folosind o combinaţie de mai multe plante: rozmarin, frunze de fag, păducel şi măduve albe de tei.