Poţi «îmblânzi» simptomele menopauzei!

1 2 jpg jpeg

Odată cu încheierea perioadei fertile a femeilor, se instalează un fenomen fiziologic, complex, manifestat prin modificări endocrine şi prin oprirea ciclului menstrual. Menopauza nu apare însă de azi pe mâine, ci este precedată de premenopauză, care poate începe şi de la vârsta de 40 de ani. Cu 5-10 ani înainte de ultima menstruaţie, o femeie poate să aibă simptome precum ciclu neregulat şi uneori abundent, bufeuri şi nervozitate. Vârsta medie de apariţie a menopauzei este de 45-50 de ani. Menopauza poate duce la apariţia aterosclerozei, a uscăciunii vaginale şi a osteoporozei. În unele cazuri, se recomandă terapia de substituţie hormonală, dar unele studii sugerează că acest tratament poate favoriza apariţia cancerului la sân. Terapiile naturiste şi adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum mişcare, alimentaţie echilibrată şi relaxare, pot face ca menopauza să treacă aproape neobservată prin viaţa unei femei.

Consumă leacuri bogate în hormoni naturali

Plantele pot reduce considerabil simptomele neplăcute ale menopauzei. Spre exemplu, condimentele aromatice care conţin fitoestrogeni pot fi de mare ajutor contra bufeurilor. Fitoestrogenii sunt substanţe vegetale care imită acţiunea estrogenilor, hormoni sexuali feminini, care răspund de starea emoţională a femeii.

Câteva dintre plantele care conţin fitoestrogeni: extractele din lemn-dulce, trifoiul roşu, mărarul şi salvia. Aceste remedii sunt recomandate în tulburările de dispoziţie, insomnii şi bufeuri. Indicat este ca tratamentul cu fitoestrogeni să fie recomandat şi supravegheat de un medic apifitoterapeut. Plantele care conţin fitoestrogeni nu se administrează femeilor ce prezintă fibrom uterin, chisturi mamare sau ovariene.

Ceaiul de rooibos energizează

Benefice în diminuarea efectelor menopauzei este şi consumul de ceai alb, de ceai verde, de pu-erh şi rooibos. Acestea au proprietăţi hidratante, detoxifiante, de accelerare a metabolismului, cresc energia fizică şi psihică, şi conţin cantităţi importante de antioxidanţi. Se recomandă administrare a 2-3 căni pe zi.

Preparatele de lavandă, sunătoare, talpa-gâştei sau de păducel ajută la eliminarea stării de anxietate, de agitaţie, la diminuarea palpitaţiilor şi variaţiilor tensiunii arteriale. Plantele se consumă sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Este recomandat să fie consumate produse ce conţin combinaţii de antioxidanţi, spre exemplu extractul din sâmburi şi coajă de struguri, de rodie, licopen, luteină, ghimbir. Au proprietăţi de a reduce sângerările abundente, bufeurile şi schimbările de dispoziţie.

Casetă atipică

„Benefică este şi gemoterapia cu extract de mlădiţe de zmeur, merişor, sequoia, rozmarin, în cure de 2-3 luni“, recomandă apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Anxietatea dispare prin aromaterapie

Tulburările date de instalarea menopauzei pot fi calmate şi prin masaj terapeutic, reflexoterapie şi aromaterapie. Cele trei proceduri duc la relaxarea corpului şi la detensionarea psihică. Eficiente în aromaterapie sunt uleiurile esenţiale de lavandă, de portocal, de bergamotă, de salvie şi uleiul esenţial de melisă. Toate relaxeaxă, calmează şi echilibrează din punct de vedere energetic şi psihoemoţional. Atunci când se administrează pe cale internă, se recomandă 3-4 picături de ulei esenţial de 2-3 ori pe zi, timp de trei săptămâni.

Caseta specialistului

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist apifitoterapie

Clinica Medas, Bucureşti

Poţi preveni apariţia menopauzei premature

Este foarte important să prevenim instalarea menopauzei premature sau apariţia complicaţiilor grave ale menopauzei, cum sunt osteoporoza, bolile cardiovasculare şi depresia prinadoptarea unui stil de viaţă sănătos şi prin evitarea unor obiceiuri nesănătoase. Consumul crescut de alcool, fumatul, curele drastice de slăbire repetate, produsele de tip fast-food, băuturile aditivate din comerţ pot favoriza tulburările menopauzei: bufeuri, iritabilitate, agitaţie, roşeaţă a pielii.

Preparatele pe bază de salvie, creţişoară, traista-ciobanului, mărar şi lemn-dulce ajută la diminuarea bufeurilor şi transpiraţiilor. Se pot utiliza şi extracte din Angelica sinensis, cu rol de stimulare a secreţiei hormonale. Tot în magazinele naturiste se găseşte şi planta numită Rhodiola rosea, care ajută femeile să se adapteze noilor condiţii de stres generate de simptomele neplăcute ale menopauzei. Util tot pentru calmarea efectelor adverse ale menopauzei este şi vitex agnus, un tip de cactus care are proprietăţi de echilibrare la nivelul axului hipotalamo-hipofizo-gonadal.