Nucile verzi ne feresc de boli
Recomandarea este bazată pe multitudinea de substanţe cu efect terapeutic pe care le conţin nucile verzi: vitaminele B, C, E, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc. Prin conţinutul de vitamina E, nucile verzi previn depunerea grăsimii pe artere, scăzând în acest mod nivelul colesterolului.
De asemenea, conţinutul ridicat de calciu le indică pentru întărirea sistemului osos. Datorită vitaminei C, nucile sunt cunoscute pentru efectul lor de creşterea a imunităţii. În acest sens, nucile pot fi folosite ca atare sau pot fi folosite sub formă de decoct.
Băile la care se adaugă decoct din coji de nuci verzi (aproximativ 100 de grame de coji verzi la un litru de apă) sunt de un real folos persoanelor care au sistemul imunitar slăbit sau celor care se află în perioade de convalescenţă.
Decoctul din coji, bun pentru stomac
Coaja nucilor, folosită sub formă de decoct, este indicată şi pentru combaterea afecţiunilor de la nivelul stomacului, cum sunt diareea sau infecţiile intestinale acute.
Patru linguriţe de coji de nuci verzi mărunţite se adaugă la 250 de ml de apă, care se lasă la macerat 8 ore. Se strecoară, iar planta rămasă se fierbe cu 250 ml de apă timp de cinci minute. Apoi se combină cele două preparate. Se recomandă consumul unui litru din acest amestec.
Cataplasme, în caz de eczeme
În cazul eczemelor, se aplică pe locul afectat o cataplasmă din coji de nuci verzi. O mână de coji verzi uscate şi mărunţite se lasă la înmuiat una-două ore în apă caldă.
Apoi se aplică direct pe locul afectat, cu ajutorul unui tifon şi se lasă vreme de o oră. Procedeul se repetă până la vindecare.
Coaja proaspătă combate negii
Nucile verzi, folosite sub formă de suc, sunt indicate şi copiilor, pentru îndepărtarea negilor. Astfel, timp de trei-patru zile, zonele pe care sunt prezenţi negii trebuie frecate cu coajă proaspătă de nuci verzi, de trei ori pe zi.
Specialiştii recomandă această practică datorită substanţelor cu efect antiinfecţios pe care le conţin nucile verzi: iodul şi taninurile.
Tinctura, indicată în tulburările de tiroidă
Tinctura de coji de nuci verzi este indicată şi pentru persoanele care suferă de hipotiroidie (scăderea secreţiei glandei tiroidei), datorită conţinutului bogat al acestor fructe în iod.
Hipotiroidia este o afecţiune cauzată de carenţa de iod. Specialiştii recomandă ca din tinctura din nuci verzi să se administreze câte patru linguriţe zilnic. Atenţie însă! Tratamentul trebuie urmat numai la recomandarea medicului specialist.
Tinctura se face din 20 nuci verzi, tăiate în sferturi, peste care se adaugă alcool şi se lasă la soare între 4 şi 14 săptămâni.