Nu poţi renunţa la cafea? Iată cu ce o poţi înlocui!

1 2 jpg jpeg

N─âutul, un elixir

N─âutul este un aliment cu valori nutritive foarte mari ┼či poate ├«nlocui cu succes proteinele din carne. Boabele de n─âut au o concentra┼úie mare de proteine (24%), de s─âruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier ┼či siliciu) hidra┼úi de carbon ┼či gr─âsimi. De asemenea, boabele de n─âut con┼úin vitamine din complexul B ┼či vitamina C. ÔÇ×Boabele de n─âut au propriet─â┼úi terapeutice remarcabile", precizeaz─â Eugen Giurgiu, doctor ├«n biochimie, cu competen┼úe ├«n fitoterapie ┼či nutri┼úie. N─âutul pr─âjit, apoi m─âcinat, are un efect puternic asupra aparatului digestiv ┼či a sistemului nervos. Astfel c─â din aceste boabe se prepar─â o b─âutur─â care ├«nlocuie┼čte cu succes cafeaua, dar licoarea aceasta gustoas─â poate fi consumat─â ┼či de copiii foarte mofturo┼či la m├óncare, deoarece le spore┼čte apetitul.ÔÇŁ

Cafeau de n─âut este o surs─â de energie ┼či protejeaz─â inima. Un studiu efectuat ├«n SUA pe un grup de 1.200 de persoane, timp de 20 de ani, a dovedit c─â bolile de inim─â pot fi prevenite prin consumul preparatelor din n─âut, printre care ┼či cafeaua. Cafeau din n─âut poate s─â scad─â nivelul colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇŁ, datorit─â con┼úinutului de fibre ┼či ├«mpiedic─â acumularea de zah─âr ├«n s├ónge, fiind o b─âutur─â benefic─â pentru persoanele care sufer─â de diabet sau de hipoglicemie. Mai mult, s-a dovedit c─â b─âutura din n─âut este diuretic─â, ac┼úioneaz─â ca un antiseptic urinar ┼či stimuleaz─â digestia.

Beneficiu pentru fertilitate

Datorit─â con┼úinutului mare de acid folic, cafeau de n─âut, consumat─â al─âturi de alte preparate din n─âut, este un leac indicat b─ârba┼úilor care vor s─â-┼či ├«mbun─ât─â┼úeasc─â via┼úa sexual─â sau s─â combat─â impoten┼úa. De asemenea, datorit─â con┼úinutului de proteine, de carbohidra┼úi ┼či de fibre, aceast─â licoare este un leac recomandat femeilor ├«ns─ârcinate sau acelora care vor s─â conceap─â un copil.

O cea┼čc─â cu cafea de n─âut este o surs─â de energie. Pentru zilele cu un program foarte ├«nc─ârcat, se recomand─â c├óte trei ce┼čti de 100 ml cu cafea de n─âut. O por┼úie se prepar─â din dou─â linguri┼úe pline cu cafea la o can─â de 200 ml de ap─â. Dup─â primul clocot, ├«n cafeau de n─âut se poate ad─âuga o jum─âtate de linguri┼ú─â de scor┼úi┼čoar─â, alt─â surs─â de energie, care-i spore┼čte aroma ┼či contribuie la confortul digestiv, miere sau fructoz─â, dup─â gust.

Cafeaua de cicoare este un hepatoprotector

Principiile active din cicoare confer─â plantei efect depurativ, laxativ hipoglicemiant, sedativ ┼či hepatoprotector. Cafeau de cicoare este recomandat─â pentru stimularea poftei de m├óncare, ├«n tratamentul adjuvant al afec┼úiunilor biliare ┼či hepatice, ├«n acnee ┼či ├«n constipa┼úie. Cafeaua se prepar─â din dou─â linguri┼úe de r─âd─âcini de cicoare, pr─âjite pu┼úin ┼či m─âcinate la o can─â cu 200 ml de ap─â. B─âutura se fierbe timp de cinci minute, apoi se ├«ndulce┼čte cu miere sau cu fructoz─â. Cafeaua din cicoare are avantajul c─â nu d─â dependen┼ú─â. ├Än plus, calmeaz─â durerile abdominale ┼či nu produce insomnii. Se recomand─â consumul a dou─â c─âni de cafea pe zi. O cafea gustoas─â de cicoare se poate procura de la magazinele cu produse naturiste.

Cafeaua de smochine

Smochinele, un rezervor de substan┼úe nutritive, sunt bogate ├«n fibre, ├«n betacaroten, flavonoizi, fier ┼či ├«n potasiu. De asemenea, con┼úin ┼či benzaldehid─â, un agent anticancerigen. Nutri┼úioni┼čtii recomand─â cafeaua preparat─â din smochine persoanelor anemice, care au tulbur─âri digestive frecvente. Bun─â pentru energie, cafeaua de smochine previne constipa┼úia, anemia ┼či cancerul de colon. Ea se prepar─â din pulberea ob┼úinut─â din smochine coapte ├«n cuptor ┼či m─âcinate. La o can─â de 200 ml se adaug─â dou─â linguri┼úe de pulbere ┼či o linguri┼ú─â de miere sau o jum─âtate de linguri┼ú─â de fructoz─â. Cafeaua trebuie s─â clocoteasc─â de cinci ori pentru a avea efectul terapeutic ┼či aroma specific─â acestui fruct. Se consum─â dou─â-trei ce┼čcu┼úe pe zi.

Cafeaua de secar─â

Nutri┼úioni┼čtii consider─â secara un aliment energetic, remineralizant ┼či reechilibrant. Cafeaua din secar─â este o b─âutur─â depurativ─â, care activeaz─â circula┼úia s├óngelui, regleaz─â tensiunea arterial─â ┼či previne afec┼úiuni grave, cum ar fi cele de ficat, ateroscleroza ┼či scleroza ├«n pl─âci. De asemenea, acest─â cafea este indicat─â persoanelor care presteaz─â munci de birou sau sedentare. Se recomand─â consumul a dou─â-trei ce┼čti pe zi. O can─â de cafea se prepar─â din trei linguri┼úe de pulbere de secar─â, o can─â de 200 ml de ap─â, iar ca ├«ndulcitori se folosesc miere, lemn-dulce sau fructoz─â dup─â gust, care se pot procura de la magazinele Plafar.