Neplăcerile de vară trec cu ajutoare din natură

1 2 jpg jpeg

Transpiraţie în exces

Ce trebuie să ştii: poate apărea localizat, în palme, la axile, pe faţă şi pe tălpi sau generalizat, adică pe toată suprafaţa corpului.

Remediile naturiste sunt indicate ca o completare a medicamentelor alopate în caz de hipertiroidie (când glanda tiroidă secretă hormoni în exces), de diabet zaharat, de o tulburare neurologică a hipotalamusului sau de gută.

Dacă transpiri în palme, este foarte probabil să ai această problemă pentru că eşti emotiv sau stresat, iar în asemenea cazuri un psiholog îţi poate fi de ajutor. Ceaiuri: atât transpiraţia în exces localizată, cât şi cea generalizată se pot remedia cu un amestec de plante, din care se prepară o infuzie: salvie, creţişoară, nuc (frunze), levănţică, ventrilică.

Amestecă-le în părţi egale şi pune o linguriţă de plante la 250 ml de apă clocotită. Infuzează-le 1-2 minute şi bea două căni pe zi, una dimineaţa şi una la ora 17.00, timp de 20 de zile.

prepară un decoct din arin (din frunze şi din coajă), stejar (coajă), nuc (frunze) şi pir (tulpină). Amestecă-le în părţi egale, pune o lingură de amestec la 1 litru de apă clocotită, fierbe-le 10 minute şi pune apoi decoctul în cada cu apă.

Băile se fac seara, de două ori pe săptămână, pe o perioadă îndelungată. Trebuie să stai în apa cu decoctul din plante timp de 10-15 minute.

acţionează asupra hipotalamusului, o parte a creierului mare care controlează secreţia sudorală. Transpiraţia în exces se diminuează după opt şedinţe de acupunctură, efectuate la un interval de o săptămână. Efectul se menţine pe o perioadă de aproximativ un an.

Insolaţie

durerile de cap, greaţa şi vărsăturile, moleşeala, ameţeala şi febra care apar în caz de insolaţie pot fi tratate cu remedii naturale doar dacă nu au manifestări severe.

În cazul în care s-a instalat şocul termic (ale cărui simptome sunt delirul, halucinaţiile, respiraţia şi pulsul accelerate şi chiar pierderea cunoştinţei), este absolut necesară intervenţia de urgenţă a medicilor.

pentru a scăpa de moleşeală şi de senzaţia de ameţeală, prepară un decoct de măceşe, cu două linguri de fructe la o jumătate de litru de apă. Fierbe-le timp de 10 minute şi bea cantitatea preparată pe parcursul unei zile, fracţionată în 2-3 doze. Urmează tratamentul 7-10 zile.

Măceşele sunt tonice excelente. Contra febrei, prepară un decoct cu o linguriţă de scoarţă de salcie mărunţită şi cu o linguriţă cu vârf de flori de salcâm la o cană cu apă. Fierbe amestecul timp de 10 minute şi bea-l la temperatura camerei.

Scoarţa de salcie are o acţiune similară aspirinei, iar florile de salcâm protejează stomacul. Pentru a scăpa de senzaţia de greaţă, bea o cană cu infuzie de sunătoare, preparată dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă.

poţi scăpa de durerea de cap aplicând pe frunte o compresă cu decoct de ienupăr. Prepară-l fierbând două linguri de fructe până când se fac gelatină, apoi îmbibă un pansament steril în această gelatină şi pune-l pe frunte, dar îndoindu-l astfel încât gelatina să nu intre în contact direct cu pielea.

Arsuri solare

Ce trebuie să ştii: leacurile naturale sunt recomandate doar în cazul arsurilor uşoare, adică cele care înroşesc pielea.

Arsurile mai grave, cu băşici cu lichid şi mai ales cele care arată ca arsurile provocate de foc, trebuie dezinfectate şi pansate de un medic. În nicio situaţie nu încerca să tamponezi arsura solară cu alcool, pentru că nu vei face decât să-ţi agravezi suferinţa!

dacă ştii că ai o piele sensibilă sau că ai obiceiul de a exagera cu plaja, pune în trusa medicală de concediu o cremă de gălbenele sau un gel cu aloe vera.

Ambele sunt bune cicatrizante, hidratante şi calmante pentru pielea inflamată şi, cu siguranţă, mai eficiente decât clasicele produse precum iaurtul, kefirul sau smântâna. Aplică gelul sau crema de două-trei ori pe zi până la vindecare.

o soluţie la fel de rapidă pentru arsurile solare sunt uleiul de gălbenele şi cel de sunătoare.

Aplică pe un tifon sau pe un colţ de prosop curat, din bumbac, câteva picături de ulei (la alegere) şi tamponează uşor pielea roşie, din trei în trei ore. Vei simţi imediat efectul răcoritor şi vei scăpa de senzaţia de piele „strânsă”, pentru că cele două sunt hidratante.

Băi: în apa din cadă pune o infuzie preparată din următoarele plante: rostopască, lavandă, mentă şi urzică. Amestecă-le în părţi egale şi pune trei-patru linguri din acest amestec la un litru de apă clocotită.

Lasă-le la infuzat un sfert de oră şi strecoară lichidul. Stai cel puţin 20 de minute în cada cu apă amestecată cu această infuzie.

Ciuperca piciorului

dacă nu tratezi cât mai repede această infecţie fungică, pe care, cel mai probabil, ai luat-o de la un ştrand, rişti ca ea să se extindă şi pe alte zone ale corpului, cel mai adesea pe tălpi şi în palme, dar uneori şi la unghii, iar acestea se tratează mult mai greu decât pielea.

Până la dispariţia erupţiei dintre degete, ai grijă să nu transmiţi infecţia celor din jur. Nu folosi la comun cu ei prosoape şi încălţăminte şi dezinfectează cada după baie.

de 3-4 ori pe zi, timp de două săptămâni, tamponează erupţia cu ulei de lavandă sau cu ulei de muşeţel.

Cele două calmează mâncărimile, sunt dezinfectante, au efect antifungic şi grăbesc vindecarea. Nu începe acest tratament înainte de a spăla picioarele cu apă şi săpun.

de două ori pe zi, aplică pe erupţie o cremă cu extract de melc. Aceasta calmează iritaţia şi mâncărimile şi stimulează regenerarea pielii.

Foarte indicată, în mai toate bolile de piele, este şi crema cu extract de mimoză. Este un bun antifungic şi antiinflamator.

Conjunctivită

dacă mergi la ştrand sau la piscină, rişti să te alegi cu o inflamaţie a ochilor, care poartă numele de conjunctivită. Ea este foarte frecventă în acest sezon, mai ales la copii, şi este consecinţa infectării ochilor cu bacterii şi paraziţi din apa insuficient tratată cu clor.

După 8-10 zile, cât durează incubaţia bolii, ochii încep să lăcrimeze, să se înroşească, pleoapele se umflă şi apar senzaţia de nisip în ochi şi de mâncărime.

pentru a scăpa de lăcrimarea excesivă, prepară o infuzie de mesteacăn dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite la 250 ml apă clocotită, infuzează-le 10 minute, după care adaugă în infuzie un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.

Bea amestecul în două etape, la interval de 4 ore, timp de 10 zile pe lună. Pentru a trata senzaţia de mâncărime, ţine o cură de 10-15 zile cu infuzie de frunze de coacăz negru.

Ai nevoie de o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 12 minute şi se consumă două căni pe zi.

în paralel cu ceaiurile, spală ochii sau aplică de două ori pe zi comprese cu un decoct din 10 g de rădăcină de pătrunjel mărunţită la 250 ml de apă. Fierbe rădăcina 15 minute şi lasă să se răcească.

Deshidratare

transpiraţia abundentă, dar şi diareea şi vărsăturile (care apar în toxiinfecţiile alimentare, frecvente vara) pot să provoace o deshidratare severă, mai ales în cazul copiilor şi vârstnicilor.

Trebuie să iei măsuri dacă îţi simţi gura uscată, dacă ai palpitaţii, dacă urina este mai închisă la culoare, dacă te simţi obosit şi irascibil, dacă ai ameţeli şi dacă ai o senzaţie de slăbiciune nejustificată. Dacă aceste simptome sunt severe, mergi de urgenţă la medic.

pentru a preveni pierderile de apă şi de săruri minerale odată cu ea, în zilele călduroase ar trebu să bei două-trei căni de ceaiuri antisudorifice, cum sunt cele de soc şi de salvie.

Prepară o infuzie de soc folosind o floare de dimensiune medie sau o linguriţă (cu vârf) de floare uscată la o cană cu apă fiartă. Salvia este bună tot ca infuzie.

Poţi folosi câteva frunze verzi din plantă sau o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă. Ambele infuzii se beau la temperatura camerei.

Pe caniculă trebuie să eviţi ceaiurile diuretice, cum sunt cele de coada-calului, de coada şoricelului, de cozi de cireşe, de mătase de porumb şi de urzică.