Mugurii plantelor, promisiuni de viaţă lungă
După ce mult timp au folosit doar frunzele, rădăcinile şi florile plantelor medicinale, specialiştii în fitoterapie au observat că şi părţile tinere ale acestora pot trata cu succes anumite afecţiuni. Ba mai mult, preparatele din mlădiţe, muguri, rădăcini tinere, boboci, scoarţă de ramuri tinere şi din seminţe de plante au proprietăţi sporite comparativ cu cele din flori şi frunze, pentru că în părţile tinere ale plantelor concentraţia de principii active este mult mai mare.
Acestea conţin enzime, factori de creştere, vitamine, aminoacizi, proteine, acizi nucleici, hormoni vegetali. În plus, sunt bogate într-o serie de substanţe active care stimulează creşterea plantei. Aceleaşi substanţe au efecte şi asupra stării noastre de sănătate, deoarece combat radicalii liberi (substanţe dăunătoare care pot duce la instalarea cancerului) şi previn îmbătrânirea prematură. Mugurii de brad, remineralizanţi
În unele cazuri, aceleaşi părţi ale plantelor sunt utilizate diferit de fitoterapie şi de gemoterapie. Un bun exemplu în acest sens îl constituie mugurii de brad, pe care fitoterapeuţii îi recomandă în special în afecţiunile respiratorii. În schimb, în gemoterapie, aceştia sunt indicaţi în caz de anemie, de carenţe de vitamine şi minerale, dar şi în rahitism şi osteoporoză.
Preparatele gemoterapeutice din mlădiţe de rozmarin previn distrugerea prematură a celulelor şi a ţesuturilor din cauza stresului, alimentaţiei dezechilibrate şi a poluării şi, în acelaşi timp, stimulează regenerarea celulară.
În plus, părţile tinere de rozmarin scad nivelul glicemiei în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat. Bărbaţii beneficiază în mod special de produsele din mlădiţe de rozmarin, pentru că acestea întârzie instala rea andropauzei şi a impotenţei.
Seminţele de frasin cresc libidoul
Potrivit specialiştilor, este foarte important care sunt părţile plantelor pe care le folosim, pentru că acestea au proprietăţi diferite. Spre exemplu, în timp ce mugurii de frasin sunt benefici în tratamentul afecţiunilor hepatice şi renale sau al gutei, seminţele de frasin au proprietăţi afrodiziace. Acestea tratează tulburările de libido, dar pot fi folosite şi în cazurile de impotenţă, de sterilitate masculină sau de îmbătrânire sexuală prematură.
Mlădiţele de măslin sunt recunoscute pentru că protejează sistemul vascular, previn formarea cheagurilor de sânge şi, prin urmare, cresc speranţa de viaţă. De asemenea, preparatele din părţi tinere de măslin reduc nivelul colesterolului „rău”, aduc tensiunea arterială la valorile normale şi scad glicemia.
Gemoterapia utilizează mlădiţele de ginkgo biloba pentru proprietăţile lor tonice şi pentru acţiunea de reglare a tulburărilor circulatorii. Extractul de ginkgo biloba este recomandat mai ales vârstnicilor, pentru sporirea puterii de concentrare, pentru stimularea memoriei şi pentru a preveni ateroscleroza la nivel cerebral.
Zmeurul, aliat al femeilor
Mlădiţele de zmeur acţionează benefic asupra afecţiunilor aparatului genital al femeilor şi este de ajutor în tulburările sexuale ale acestora. Preparatele gemoterapeutice din această parte a zmeurului reduc simptomele sindromului premenstrual, sunt eficiente în tratamentul fibromului uterin, al chisturilor ovariene şi al vaginitei. De asemenea, aceste preparate cresc libidoul femeilor.
Cum se folosesc
Preparatele gemoterapeutice sunt, de fapt, extracte din părţile tinere ale plantelor. Mugurii, lăstarii, bobocii se macerează în apă, glicerină şi alcool. Dacă nu vreţi să vă complicaţi, găsiţi aceste preparate în plafare. Se administrează sub formă de picături dizolvate în apă, deoarece sunt foarte concentrate. Poţi lua între 30 şi 50 de picături diluate într-o jumătate de pahar de apă, de două-trei ori pe zi, înaintea meselor principale.
Click! de la cititori
Pentru tusea neproductivă, se prepară un sirop dintr-un kg de muguri de brad peste care se adaugă doi litri de apă. Se pun la fiert 20 de minute, se lasă la răcit şi se adaugă un kg de zahăr. Se dă din nou în clocot. Se bea un amestec din o linguriţă de sirop la 250 ml de apă, înainte de masă.