MERELE te ajută pe căldură

1 2 jpg jpeg

În acest anotimp, e bine să alegem alimentele în care predomină gustul amar, astringent sau dulce. Sunt recomandate fructele, mai ales cele proaspete, bine coapte, consumate ca atare sau sub formă de sucuri preparate în casă, la rece.

Legumele nu trebuie fierte excesiv şi, cu atât mai puţin, prăjite. În ceea ce priveşte lactatele, e bine să dăm dovadă de moderaţie.

Alimentele-medicament indicate:

*lapte nefiert, unt clarificat, brânzeturi (cu excepţia celor obţinute prin fermentaţie);

*sucuri de fructe şi legume proaspete.

Sunt recomandate mai ales sucurile de struguri, mere (dulci), kiwi, ţelină, morcov;

*salată verde şi salată de varză crudă;

*cereale: orez, orz, ovăz (făină integrală);

*condimente: fenicul, chimen, coriandru;

*alimente dulci, cu condiţia să nu conţină zahăr rafinat, ci miere, zahăr candel sau zahăr brun.

Alimente care trebuie consumate în cantităţi mici, pentru că au un efect fierbinte, umed-uleios:

*fructe acre: banane necoapte, afine, struguri verzi, lămâi, portocale acre, papaya, prune acre; legume picante: sfeclă, ceapă, vinete, usturoi, ardei iute, ridichi;

*cereale: hrişcă, mei, porumb, secară, ovăz uscat, orez brun, făină albă de grâu şi paste făinoase;

*gălbenuş de ou; linte roşie;

*produse lactate: iaurt foarte acru, brânză fermentată.

Alimente contraindicate:

*carne de vită, miel şi porc;

*alcool, conserve, alimente fierbinţi;

*oţet sintetic;

*cafea, ceai.

Iată fructele şi legumele cu efect răcoritor

Fructe: mere, avocado, nucă de cocos, smochine, struguri dulci, mango, pepene, portocale dulci, piersici, ananas (dulce), prune (dulci sau uscate), rodii, stafide, pere, caise, mandarine, banane, kiwi, cireşe, castane.

Legume: sparanghel, conopidă, varză, castraveţi, ţelină, fasole (verde), salată verde, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel.