Mâini şi picioare umflate? Iată cele mai bune leacuri!
Când soarele dogoreşte, vasele se dilată, iar circulaţia fluidelor din corp e îngreunată. Aşa apar edemele sau retenţia de apă, favorizată de bolile renale, cardiace, hepatice ori endocrine. Ştim că avem probleme cu retenţia de apă când ne simţim picioarele grele şi obosite şi începem să ne umflăm la faţă şi la mâini.
În acest caz, trebuie să reducem şi chiar să evităm consumul de sare şi să bem… mai multă apă. Cum aşa, o să te întrebi. Pare fără sens, dar să ştii că organismul elimină apa rapid din organism cu cât este mai hidratat. Nu bei apă suficientă? Atunci corpul tău va păstra puţinul lichid pe care i-l dai ca să nu „moară“ de sete.
Baia cu sare înviorează picioarele
Când spunem să eviţi consumul de sare în exces, ne referim la cea din bucate şi la alimentele sărate. Dar sarea grunjoasă utilizată extern este un miracol pentru picioarele obosite şi umflate.
Poţi face baie la picioare cu apă caldă în care ai pus o mână de sare grunjoasă şi 150 ml de oţet de mere. Relaxează-ţi picioarele timp de 15 minute în apă, apoi înfăşoară-le cu un prosop şi aşază-le mai sus decât nivelul capului, pentru a se reface circulaţia periferică.
Pepenele roşu şi somonul sunt diuretice
Dacă reţii apă, atunci este bine să introduci în meniul tău peştele gras. Somonul (nu afumat), sardelele şi macroul au proprietăţi diuretice şi ajută la eliminarea apei în surplus din ţesuturi.
Efect puternic diuretic au şi pepenele roşu, castraveţii, sparanghelul şi ţelina. Toate acestea ajută la eliminarea apei şi sării prin urină.
Tinctura de castan, zilnic pe perioada verii
Castanul are numeroase beneficii terapeutice, remediile pe bază de frunze ori de tinctură de castan având acţiune venotonică, antiinflamatoare, astringentă, antioxidantă, antiedematoasă, capilaro-protectivă.
Fitoterapeutul Ruxandra Constantina recomandă administrarea a 10-15 picături de tinctură de castan, de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml de apă. Tratamentul se poate întinde până la 2-3 luni.
Sulfina galbenă «subţiază» sângele
Reţii apă în corp şi nu mai ştii ce să faci ca să scapi de aspectul „pufos“? Poţi bea ceai de sulfină galbenă. Această plantă are proprietăţi antiinflamatoare şi diuretice, dar conţine şi un anticoagulant.
Deci are şi efect de subţiere a sângelui. Consumă infuzie din frunze de sulfină galbenă, două căni pe zi, sau tinctură de sulfină, 10 picături de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml de apă. Bea timp de o lună acest ceai şi nu vei mai avea probleme.
Măceşele îmbunătăţesc circulaţia capilară
Fie sub formă de infuzie, ceai, pulbere sau atunci când se consumă seminţele, măceşul tratează bolile de inimă, reumatismul, alergiile, cistitele, avitaminozele.
Pe lângă conţinutul bogat de vitamine, în special de vitamina C, măceşele sunt apreciate ca fiind şi excelente diuretice, cu proprietăţi de ameliorare şi de vindecare a unor boli grave cum este cancerul.
În tratarea edemelor, este necesar consumul a două căni de ceai din fructe de măceş sau capsule, între două şi patru ori pe zi, timp de aproape o lună.
Păpădia «stoarce» apa în exces
O altă plantă miraculoasă pentru retenţia de apă este păpădia. Nu este doar un bun diuretic, ci ajută şi la eliminarea depozitelor de apă din ţesuturi. În plus, păpădia te poate scăpa şi de kilogramele în plus. Se recomandă 2-3 căni de infuzie de păpădie pe zi.
Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie
Masaj cu geluri, de 2 ori pe zi
Pentru reducerea simptomelor produse de edeme, se pot folosi şi preparate externe, sub formă de geluri, care conţin castan, măceşe, arnică, hamamelis, cu efect antiinflamator, antiedematos, venotonic şi de înlăturare a tensiunii de la nivelul picioarelor şi a senzaţiei de picioare obosite.
Se aplică local de 2 ori pe zi, prin masaj uşor la gambe de jos în sus, în sensul circulaţiei de întoarcere a sângelui.
Masajul se poate efectua şi cu un amestec de ulei esenţial (de lămâie, rozmarin, scorţişoară, mentă, busuioc, lavandă, ienupăr, muşeţel), câteva picături adăugate într-un ulei de bază (din sâmburi de struguri, de argan).
Pentru ameliorarea circulaţiei sangvine este bine să efectuăm şi exerciţii fizice (inclusiv mersul pe jos).
SFAT: Este bine să faci mişcare regulat şi să consumi 2 l de apă zilnic ca să refaci circulaţia lichidelor din corp.