Măceşele ne feresc de gripă
Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu ne spune care sunt plantele care ne feresc de gripă! Alternativa acului şi a seringii sunt plantele medicinale. Sub formă de ceai, infuzie, decoct, ele stimulează aparatul respirator, “ţinta” favorită a răcelilor şi gripei şi capacitatea generală de autoapărare a organismului.
Cum, exact? Substanţele active din aceste plante stimulează secreţia de mucus şi hormoni – substanţe absolut necesare în neutralizarea şi evacuarea microorganismelor nocive.
Fiţi atenţi la modul de viaţă: mâncaţi multe legume şi fructe (în special morcov, păstârnac, pătrunjel, ţelină, salată verde, ceapă şi usturoi, hrean, sâmburi de migdale).
Dacă sunteţi predispuşi la afecţiuni respiratorii, evitaţi să consumaţi alune, arahide, fructe de mare şi pâine preparată cu prea multă drojdie.
Acestea conţin o serie de substanţe care prin descompunere dau produşi ce împiedică oxigenarea ţesutului pulmomnar în special, de asemenea conţin foarte multe substanţe alergenice ce pot să declanşeze reacţii alergice în lanţ). Faceţi mişcare în aer liber.
Plante pentru imunitate
Echinaceea, este cea mai cunoscută plantă cu rol în creşterea imunităţii.Se foloseşte sub formă de tinctură, infuzie sau capsule. Se administreaza o dată cu răcirea vremii, zilnic, pe o perioadă de câteva luni. Pentru copii o capsulă pe zi, pentru adulţi se începe cu 4 capsule pe zi 10 zile, apoi 2 capsule pe zi.
Măceşul, se foloseşte sub formă de decoct, tinctură, sirop sau în amestec cu miere. Se administrează din octombrie până în aprilie, zilnic. Copiii vor bea 200-400 ml pe zi de decoct, iar adulţii până la 750 ml pe zi. Dacă foloşiţi tinctura, pentru copii 10 picturi de 3 ori pe zi, iar pentru adulţi 25 de picturi de 3 ori pe zi.
Tei, isop, ienupăr, anason, eucalipt, salcie, soc, potbal, se folosesc sub formă de infuzie sau în diverse amestecuri. Se face o infuzie dintr-o linguriţă de amestec, la o cană cu apă clocotită. Ca să dai o savoare aparte amestecului, adaugă scorţişoară şi/sau coriandru. Beţi zilnic 2 căni de infuzie
Plante cu efect dezinfectant
Eucaliptul. Se poate folosi sub formă de tinctură, câte 5 picături de 2 ori pe zi pentru copii şi câte 10 picături de 2 ori pe zi la adulţi. De asemenea, poate fi folosit şi sub formă de ulei, în inhalaţii cu ajutorul lămpii de aromaterapie. Se pun câte 3-4 picături de ulei de 2 sau 3 ori pe zi. Se foloseşte pe toată perioada gripei.
Usturoiul se poate folosim sub formă de ulei numai pentru adulţi câte 3 picături de 3 ori pe zi sau tinctura de usturoi pentru adulţ, 30 de picături de 2 ori pe zi, dar şi crud.
Ceapa se consumă crudă sau sub formă de tinctură.
Isopul este recomandat sub formă de infuzie, o cană pe zi pentru copii şi 2 căni pe zi pentru adulţi.