Leacuri vechi, indicaţii noi
Cele mai cunoscute remedii pe care le ştii sunt pentru neplăceri obişnuite. Răceală, tuse, nas înfundat, dureri de stomac, dureri reumatice...
Ce nu ştiai este că plantele pe care le foloseşti pentru aceste remedii sunt bune şi pentru alte afecţiuni, la care nici nu te gândeai. Menta reduce tusea seacă
Cunoscută în special ca un bun digestiv, infuzia de mentă este folosită în special pentru a vindeca problemele digestive: balonarea, diareea, crampele abdominale.
Ce nu ştiai? Este un foarte bun remediu atunci când ai o infecţie respiratorie. Ceaiul şi uleiul esenţial de mentă au efect antiinflamator şi calmant atunci când te doare în gât sau în piept. Sunt bune şi când ai nasul înfundat.
Pentru durerile în gât, îţi prepari o infuzie de mentă, în care adaugi o linguriţă de miere, şi o bei călduţă.
Pentru tusea însoţită de dureri în piept, amesteci 3 picături de ulei esenţial de mentă cu 1 linguriţă de ulei obişnuit şi te ungi pe piept. Îţi desfunzi nasul dacă faci inhalaţii cu ulei esenţial de mentă picurat într-o cană cu apă clocotită.
Gălbenelele au fost mereu un remediu la îndemână pentru rănile deschise, datorită calităţilor lor dezinfectante.
Pe lângă acestea, gălbenelele au şi proprietăţi antiinflamatoare şi antiseptice, de aceea îţi sunt indicate atunci când ai o infecţie în gât.
Îţi prepari o infuzie din 4 linguri de gălbenele şi 200 ml de apă, iar cu ceaiul călduţ faci gargară de 3-4 ori pe zi.
Ori de câte ori ai febră sau îţi curge nasul, ştii că un ceai din flori de tei cu miere îţi face bine. Însă acest remediu îţi este de folos şi când ai o migrenă.
Îţi prepari o infuzie din flori de tei cu o linguriţă de miere. Acestea conţin flavonoide, substanţe care au proprietăţi sedative şi antiinflamatoare.
Infuzia de tei este bună şi dacă suferi de insomnii. O bei cu jumătate de oră înainte de culcare, timp de două luni.
Ştii de la bunica ta că usturoiul este bun contra viermilor intestinali şi un calmant pentru durerile de dinţi. Însă el te ajută şi dacă ai infecţii în gât şi amigdalită. Acesta are efect antibacterian, antiinflamator şi antiseptic local.
Dacă ai roşu în gât sau amigdalele inflamate, iei un căţel de usturoi şi îl ţii în gură până se „topeşte”.
După 15 minute, usturoiul îţi va anestezia locul dureros şi va acţiona ca un antiinflamator. Dacă ai o tuse seacă, poţi bea o licoare preparată din lapte cald, doi căţei de usturoi pisaţi şi o linguriţă de miere. Ştiu că nu sună deloc apetisant, dar este un leac foarte eficient când ai o tuse sâcâitoare.
Din această legumă, bunica prepara un sirop bun, care calma tusea seacă. Însă ridichea neagră este excelentă şi atunci când ai o bilă leneşă, eşti balonat sau ai o digestie dificilă.
Îţi prepari suc de ridiche neagră şi îl bei după masă. Şi o salată de ridiche neagră mâncată la masa de prânz sau cu cel puţin trei ore înainte de masa de seară reglează digestia.
Uleiurile esenţiale sulfuroase din ridichea neagră stimulează activitatea bilei şi au un efect laxativ în cazul unei digestii lente.
Mierea te vindecă de anemie
Când răguşeşti şi tuşeşti, ştii că o linguriţă de miere îţi calmează tusea şi-ţi redă vocea. Însă mierea este o sursă excelentă de fier, de aceea te poate vindeca de anemie, asta pentru că mierea duce la creşterea nivelului de hemoglobină.
În fiecare zi, iei pe stomacul gol trei linguriţe de miere amestecată cu polen. Acest tratament este eficient dacă îl urmezi 90 de zile.
Pentru că are proprietăţi antibiotice şi cicatrizante, mierea este un bun remediu şi dacă te-ai ars sau ai o rană superficială. Aplică pe locul afectat un strat subţire de miere şi lasă să acţioneze 30 de minute.
Info
Infuzia din coajă de tei stimulează drenarea ficatului şi a bilei.