Leacuri pentru un ficat sănătos
Proasta funţionare a ficatului poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, oboseală cronică, dureri de cap, probleme digestive, alergii şi alte suferinţe. Ficatul este acela care protejează sistemul imunitar. Este responsabil de greutatea în exces, deoarece supraponderabilitatea este consecinţă unui metabolism leneş.
Ficatul este principalul organ care contribuie la arderea grăsimilor. Urmând o dietă de curăţare a ficatului, metabolismul se va îmbunătăţi.
Alte simptome ale unui ficat suferind: balonări, greaţă în special după ce se consumă alimente grase, depuneri de grăsime în jurul abdomenului şi constipaţie. Dimineaţa, la trezire, există un gust neplăcut în gură, limba încărcată. Pot apărea eczeme, coşuri, migrene, hipertensiune, nivel instabil al zahărului în sânge, transpiraţie, intoleranţă la alcool şi antibiotice.
Dacă manifeşti măcar unul din aceste semne, trebuie să ajuţi ficatul să-şi revină cu metode naturiste simple şi eficiente!
Terapie de o zi pentru detoxifierea ficatului
O metodă cunoscută de îngrijire a ficatului se face prin detoxifierea acestuia şi a bilei. Un ficat bolnav are nevoie de cât mai multe fructe, legume, sucuri de fructe, salate şi apă. Beţi 8-12 pahare de apă zilnic, lichidul va curată ficatul de toxine.
Astfel, după 5-6 zile în care ai consumat legume şi fructe din abundenţă, mânâncă seară o salată de sfeclă crudă sau fiartă cu varză proaspătă sau murată şi cu suc de lămâie. A două zi dimineaţa, serveşte fulgi de ovăz fierţi cu 1/2 pahar de apă, astfel încât să obţii un terci moale. După 2-3 ore, ia un laxativ. Apoi, bea un pahar de ceai de mentă, în care adaugi suc de lămâie şi miere de albine. Pe seară, mânâncă câteva felii subţiri de pâine neagră uscate în cuptor. Poţi lua şi 150 ml ulei de măsline, încălzit uşor, după care se bea suc de lămâie.
Practic, aceasta este o cură de reîntinerire a ficatului.
Hrean şi miere pentru curăţarea ficatului
Tot pentru un ficat curăţat de toxine, poate fi realizat şi următorul tratament: într-un litru de apă de izvor se adaugă 150 g de miere de albine, 0,5 kg de rădăcina de hrean ras, se astupă ermetic şi se lasă la macerat timp 24 de ore. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Supa de legume, medicament pentru hepatită şi ciroză
Foarte eficientă este şi supa de legume (cartofi, morcovi, sfeclă, varză, ceapă) în care s-a adăugat câte o linguriţă de seminţe de mărar, urzică, pătrunjel, ţelină, foi de dafin. Supa se foloseşte în caz de icter hepatic, hepatită, ciroză, pentru restabilirea funcţiilor hepatice.