Leacuri pentru sănătatea ochilor tăi

1 2 jpg jpeg

Pe aceeaşi temă:

Strugurii îţi protejează vederea

Simptomele celor mai frecvente afecţiuni ale ochilor

Ochiul este un organ complex, pe locul al doilea după creier. Oboseala, stresul, poluarea, lipsa de vitamina A, dar şi produsele de îngrijire şi statul îndelungat în faţa calculatorului sunt factori care irită ochii şi-i fac sensibili în faţa unor afecţiuni. Află care sunt remediile ce te pot ajuta să eviţi bolile oculare şi să ai o vedere bună!

Pătlagina

Are proprietăţi emoliente şi acţionează ca un cicatrizant. Cu ajutorul ei, poţi trata urcioarele şi inflamaţiile oculare ale pleoapelor (blefarită) sau conjunctivita.

Prepară un decoct prin fierberea unei linguriţe de plantă într-o cană cu apă timp de două-trei minute. Spălăturile oculare cu acest decoct te ajută să scapi de urcioare şi de furunculele care apar pe marginea pleoapei, la rădăcina genelor.

Contra conjunctivitei sunt indicate băile cu infuzie dintr-o linguriţă de amestec de frunze de pătlagină, flori de sulfină şi flori de albăstriţă, la o cană de apă. Strecoară infuzia înainte de a face spălături.

Morcovii

Pulpa, sucul, frunzele uscate şi seminţele de morcov sunt bune pentru creşterea acuităţii vizuale şi pentru îmbunătăţirea capacităţii de apărare contra infecţiilor, cu atât mai mult a celor apărute în zona ochilor.

Sucul proaspăt de morcovi (două căni pe zi, băute timp de două luni) combate o boală care apare ca urmare a unei deficienţe cronice de vitamina A (xeroftalmia) şi care se manifestă prin uscarea conjunctivei (membrana care uneşte pleoapele cu globul ocular) şi a corneei.

Gutuile

Contra inflamaţiilor ochilor poţi încerca sucul de gutui sau decoctul de seminţe de gutui (o linguriţă de seminţe la un pahar de apă) sub formă de comprese. Decoctul va trebui să-l laşi la răcit înainte de a pune compresele pe ochi pentru trei-cinci minute.

Afinele

Acuitatea vizuală o îmbunătăţeşti cu fructe de afin. 100 de grame de afine mâncate zilnic sunt de ajuns pentru a avea o vedere mai bună. Dacă nu ai afine proaspete, le poţi consuma pe cele congelate.

Ceaiul preparat din fructe de afin, fructe de măceş şi de cătină, flori de urzică şi de crăiţe aduce şi el un plus de vitamina A. Infuzia se face dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă, din care bei două căni pe zi timp de două luni.

Muşeţelul

Urcioarele dispar repede cu ajutorul compreselor cu infuzie de muşeţel dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Dacă suferi de lăcrimare provocată de o iritaţie a ochilor, este bun ceaiul obţinut din amestec de muşeţel, valeriană, cerenţel, creţişoară şi flori de liliac.

Îţi trebuie o linguriţă de amestec de plantă, pe care o laşi peste noapte în două căni cu apă rece, apoi dai totul într-un clocot. După cinci minute, răceşti ceaiul şi-l aplici sub formă de comprese peste ochiul iritat. Repetă procedura de câteva ori, timp de o jumătate de oră.

Sucul de varză

Sucurile de varză şi pătrunjel preparate la storcătorul de fructe sunt eficiente în combaterea inflamaţiilor oculare ori a conjunctivitelor. Ai nevoie de două-trei picături de suc de pătrunjel aplicate pe ochiul bolnav de trei ori pe zi, până dispar simptomele.

Contra conjunctivitei şi a inflamaţiei pleoapelor, dar şi împotriva iritaţiilor şi înroşirii ochilor, poţi încerca să aplici seara, înainte de culcare, câteva picături de suc de varză proaspăt.