Leacuri pentru durerile articulare

1 2 jpg jpeg

Potrivit statisticilor, unu la sută din români suferă de poliartrită reumatoidă, iar 50 la sută din persoanele de peste 50 de ani sunt diagnosticate cu o formă de reumatism.

Specialiştii apreciază că există peste 100 de boli reumatice. Dacă spondilita anchilozantă şi poliartrita reumatoidă afectează atât tinerii, cât şi vârstnicii, reumatismul degenerativ este generat de vârsta înaintată, de stres şi de factori genetici. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă câteva leacuri din plante bolnavilor reumatici, care suferă din cauza articulaţiilor rigide şi dureroase.

Masajele cu decoct de muşeţel au efecte antiinflamatoare. Acest decoct se prepară din şase linguriţe de plantă, care se fierb în 250 ml de apă, timp de zece minute. Masajul se face cu acest decoct cald, nu fierbinte, în care se adaugă 10 picături de ulei esenţial de muşeţel. După masaj, zona bolnavă se acoperă cu un propsop. Terapia se face seara, cel puţin zece zile consecutiv.

Pentru a atenua durerile articulaţiilor inflamate se recomandă „laptele de bostan”. Acesta se prepară din 30 de grame de seminţe de bostan, care se pun la înmuiat într-un pahar cu apă caldă. După 12 ore, seminţele se dau prin maşina de tocat şi se amestecă în apa în care au fost puse la înmuiat. Preparatul se bea în decursul unei zile. Terapia durează 14 zile şi în acest interval bolnavul nu are voie să consume alcool şi alimente sărate sau iuţi.

Pentru articulaţiile rigide, sunt indicate băile cu argilă. Pentru o baie este necesar un kilogram de argilă care se dizolvă în cadă în apă fierbinte la o temperatură care nu trebuie să depăşească 37 de grade Celsius. Se recomandă 12 băi a câte 15 minute fiecare.

Băile cu napi, bune pentru artroză

Puţini bolnavi ştiu că artroza poate fi atenuată cu ajutorul unor băi preparate din napi. Pentru o baie, bolnavul trebuie să fiarbă trei kilograme de napi (rădăcină, tulpină şi frunze) în opt litri de apă. Acest terci, obţinut după fierberea napilor, se pune într-o cadă cu apă fierbinte (39 de grade); bolnavul va sta în cadă 15 minute. După baie, bolnavul trebuie să bea o cană cu ceai preparat din două linguri de napi (uscaţi sau proaspeţi) şi 500 grame de apă.

Frecţiile cu ulei de lavandă sunt eficiente nu numai în faza incipientă a bolii.

Tratamentul constă în masarea zonei bolnave cu un ceai cald de lavandă în

care s-au pus 20 de picături de ulei, tot de lavandă. După frecţie, zona bolnavă se acoperă cu un prosop, pentru a se menţine caldă. Tratamentul se repetă timp de 15 zile. Specialiştii au constatat că terapia cu lavandă îmbunătăţeşte şi starea psihică a bolnavului.