Leacuri minune pentru oase tari

1 2 jpg jpeg

Cea mai cunoscută plantă ce a dovedit proprietăţi de menţinere a calciului în organism este coada-calului, un diuretic natural.

Specialiştii recomandă administrarea zilnică a câte 40 de picături de tinctură de coada-calului în combinaţie cu câte 50 de picături de extract din mlădiţe de zmeur şi extract din merişor pentru prevenirea demineralizării osoase.

Coada-calului se administrează trei luni

În situaţia în care te confrunţi deja cu pierderea densităţii osoase (afecţiune cunoscută sub numele de osteoporoză), poţi apela la infuzia sau la tinctura de coada-calului. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă, amestec care se bea de două ori pe zi. Din tinctura de coada-calului se iau câte 40 de picături zilnic.

Este indicat ca aceste picături să se dizolve într-o cană cu apă. Indiferent dacă este vorba despre infuzie sau tinctură, remediile care conţin coada-calului trebuie folosite o perioadă de trei luni, afirmă specialiştii în fitoterapie.

Acizii omega-3 din plante sunt benefici

Până acum era cunoscut faptul că doar peştele conţine acizi omega-3. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania arată că şi plantele conţin acizi graşi omega-3, benefici sănătăţii oaselor.

Studiul a inclus subiecţi de peste 50 de ani, care sufereau de osteoporoză. Conform cercetării, aceşti acizi din plante reduc semnificativ distrugerea celulelor care formează scheletul. Surse importante de astfel de acizi sunt seminţele şi uleiul de in.

Soia conţine hormoni vegetali feminini

Studii recente arată că persoanele vegetariene au aceeaşi masă osoasă ca şi cele omnivore, deşi consumă de două ori mai puţine proteine şi calciu, esenţiale pentru consolidarea oaselor. Cercetătorii vietnamezi au vrut să afle care este incidenţa osteoporozei în cazul a 105 femei omnivore cu vârsta de 62 de ani şi 105 femei vegetariene de aceeaşi vârstă.

În urma testelor realizate de specialişti, s-a observat că în cazul a 17 la sută din femeile omnivore a fost înregistrată prezenţa osteoporozei, comparativ cu doar 14 la sută din celălalt grup.

Diferenţa atât de mică este pusă pe seama faptului că vegetarienii consumă soia, aliment bogat în calciu, fosfor şi care conţine, de asemenea, şi hormoni vegetali feminini. Scăderea nivelului acestor hormoni după menopauză este cauza apariţiei osteoporozei.

Ştiai că...

...aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume suferă de osteoporoză?

...pentru absorbţia calciului este necesară vitamina D, produsă de organismul uman prin expunerea la soare timp de 10-15 minute?

...surse bogate de calciu sunt: mazărea (1.120 mg/100 g), spanacul (100 mg/100 g), portocalele (40 mg/100 g) şi coacăzele (40 mg/100 g)?

Click! de la cititori

Medicul mi-a spus că, pentru a împiedica decalcifierea oaselor, trebuie să folosesc extract din muguri de brad alb. Este bun şi pentru copii, în caz de rahitism sau carii dentare. Diana Grigore, Slobozia

Doctor Click! vă sfătuieşte

Procesul de demineralizare este întârziat cu ajutorul mişcării, asociate cu o alimentaţie echilibrată, bogată în legume, fructe şi lactate naturale nefierte sau pasteurizate.

Din categoria plantelor folosite în prevenirea sau tratarea osteoporozei fac parte: merişorul (pentru absorbţia intestinală a calciului), murul (pentru consolidarea ţesutului osos), mlădiţe de sequoia, pin, viţă-de-vie, coada-calului, traista-ciobanului. Se folosesc sub formă de pulbere, infuzie sau extracte glicerinate.