Leacuri care combat infecţiile unghiilor
Mai predispuse către aceste infecţii sunt: diabeticii, persoanele care au o imunitate scăzută, cei care poartă o încălţăminte neadecvată, care stimulează transpiraţia picioarelor, persoanele care muncesc în medii umede şi calde. Din păcate, aceste ciuperci ale piciorului se pot transmite de la o persoană la alta prin folosirea unor obiecte personale : prosoape, unghiere sau prin contactul cu un loc contaminat: piscină, duş comun etc.
Netratată, infecţia nu dispare de la sine. Afecţiunea se înrăutăţeşte pentru că ciuperca distruge unghia sau patul unghial. Aceşti „vinovaţi”, care ne creează probleme se dezvoltă foarte bine în locurile umede şi calde, în pliurule pielii şi în zonele umezite de traspiraţie. „ Pentru a scăpa de aceşti musafiri nepoftiţi puteţi folosi câteva remedii foarte eficiente şi uşor de procurat, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu. Orice ciupercă a piciorului se poate trata cu ajutorul unor infuzii sau comprese umezite cu esenţele unor plante precum: mărul-lupului, molid, pelin, frunze de nuc, dar şi cu tincturi din pericarp, plop negru, propolis sau cu bitter suedez.”
Mărul-lupului distruge repede microbii
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul timp de 15 minute şi apoi se strecoară. Cu acest ceai se spală zona infectată sau se aplică câte o compresă umezită în infuzie, pe locul afectat. Se spală din nou locul infectat şi se aplică o nouă compresă. Tratamentul se repetă de trei-patru ori pe zi.
Molidul, bun pentru orice infecţie
Se prepară un decoct din muguri, ramuri tinere sau din conuri tinere. Se mărunţesc, se pun două linguri de plantă în 500 ml de apă; ceaiul se fierbe până când lichidul scade la jumătate. Cu acest decoct se spală locul infectat, apoi se umezeşte o compresă care se pune pe locul infectat.
Pelinul, un antibiotic puternic
Din frunzele de pelin se pot prepara infuzii şi macerate. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul timp de 15 minute, apoi infuzia se strecoară şi se foloseşte pentru spălături ale zonelor infectate şi pentru comprese. Putem prepara şi un alt remediu din pelin. Punem 50 de g de frunze mărunţite să se macereze în 250 g de oţet de mere. După patru zile, strecurăm lichidul şi tamponăm locurile infectate cu ciuperca piciorului. Soluţia obţinută o păstrăm în sticluţe mici la rece.
Pomada de plop negru are efecte cicatrizante
O alifie preparată din muguri de plop s-a dovedit foarte utilă în ulceraţii supurate şi în orice tip de infecţii provocate de fungi. Leacul se prepară din 50 g de muguri de plop, 25 g ceară de albine şi 300 ml ulei. Amestecul se pune într-un vas pe o baie de abur şi se lasă timp de trei ore. Se strecoară când este cald şi se unge zonele afectate de orice infecţie.
Şi unghiile încarnate se infectează
Unghia încarnată este o boală foarte dureroasă des întâlnită. Aceasta se manifestă la degetul cel mare de la un singur picior sau de la ambele picioare. Micile traume, cauzate de o încălţăminte prea strâmtă afectează ţesuturile din jurul unghiei şi aceasta se inflamează, apoi se infectează. De aceea, locul respectiv se dezinfectează zilnic şi se îndepărtează puroiul folosind un pansament steril. Se înmoaie pielea din jurul unghiei şi se taie colţul buclucaş.