Lăptişorul de matcă întăreşte imunitatea

1 2 jpg jpeg

Un fapt mai puţin cunoscut este că lăptişorul de matcă este mai bogat în complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B8 şi B12) decât drojdia de bere. De asemenea, doar în compoziţia sa există 10 HDA, o substanţă activă importantă, care combate bacteriile, ciupercile şi viruşii. Stimulează şi producţia de splină şi celulele limfatice, iar acestea produc anticorpi, care împiedică răspândirea bolilor, ajutând astfel la întărirea sistemului imunitar.

Lăptişorul de matcă are în compoziţie 15% zahăr, 6% lipide, 12-13% proteine (alcătuite din 17-20 de aminoacizi, esenţiali pentru procesul de creştere şi funcţionare a organismului, printre care triptofanul, care alungă insomnia). Lăptişorul de matcă mai conţine: săruri minerale, colagen, substanţă care şi-a dobândit calitatea de protector al tinereţii îndelungate şi al pielii sănătoase, cu aspect catifelat.

Energizează organismul

Acest supliment nutritiv natural este un stimulent biologic cu acţiune energizantă, reface celula nervoasă şi reduce colesterolul din sânge. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă acest tonic de excepţie pentru refacerea organismului după eforturi intense, după intervenţii chirurgicale şi tratamente agresive. Pentru cei care depun eforturi intelectuale pe termen lung, pentru anemici, hepatici şi pentru cei cu cancer, cu Parkinson şi cu alte boli grave, lăptişorul este un ajutor preţios. Doza terapeutică în cazul acestor afecţiuni este stabilită de medicul specialist. În principiu, se administrează sublingual o linguriţă dozatoare până la dizolvarea lăptişorului.

Cum se foloseşte lăptişorul pur? Lăptişorul de matcă pur se poate amesteca şi cu miere; proporţia de amestec este de 10 g de lăptişor pur la 500 g de miere. Această concentraţie este benefică pentru orice afecţiune. În diabet, lăptişorul de matcă se poate consuma ca atare, deoarece nu modifică indicele glicemic.

Contraindicaţii: în cazuri foarte rare, doar persoanele cu polialergii - la polen sau la diverşi alergeni, nu pot consuma lăptişorde matcă.

Lăptişorul de matcă din fiole se poate dizolva cu serul special care însoţeşte cutia şi se poate combina cu polen, suc de fructe şi cu miere: o fiolă la o cană de suc. Acest amestec este benefic copiilor anemici, convalescenţilor şi persoanele care au probleme cu sistemul nervos.