«Ingredientele» sănătăţii: seminţele

1 2 jpg jpeg

Adio, cistite, cu seminţe de in!

Seminţele de in au proprietăţi emoliente şi laxative, ceea ce le face ideale în caz de cistită sau de boli digestive.

Bea una sau două infuzii pe zi, preparate dintr-o linguriţă de seminţe de in şi un pahar cu apă. Contra cistitei, încearcă şi băile locale cu decoct, pentru care îţi sunt de ajuns trei linguri de seminţe de in la două căni cu apă.

Alte utilizări: Seminţele de in îţi sunt de folos şi contra constipaţiei, dacă iei câte trei linguriţe cu seminţe de in la fiecare masă, cu puţină apă. Nu uita ca una dintre cele trei linguriţe să o înghiţi seara, la culcare!

Seminţele de dovleac îţi redau somnul

Bogate în magneziu, seminţele de dovleac acţionează ca sedative, fiindu-ţi de ajutor în insomnie.

Ca să ai un somn bun, bea înainte de culcare o lingură de infuzie făcută dintr-o linguriţă de seminţe şi 200 ml de apă clocotită.

Tot înainte de culcare, se poate bea un amestec din seminţe de dovleac, pe care-l obţii dintr-o linguriţă de seminţe la o ceşcuţă cu lapte.

Seminţele de dovleac sunt recomandate şi bărbaţilor cu prostatită. Se consumă crude (200 de grame pe zi) sau sub formă de decoct, făcut dintr-o lingură de seminţe nedecojite, zdrobite, şi 200 ml apă. Fierbe-le cinci minute, apoi bea două-trei căni pe zi.

Durerile de stomac trec cu seminţe de chimen

Seminţele de chimen sunt cunoscute pentru puterea lor de a restabili buna funcţionare a digestiei.

Acţionează ca un stimulent al secreţiilor stomacului şi calmează arsurile. Pentru a obţine aceste beneficii, pregăteşte o infuzie dintr-o linguriţă şi jumătate de seminţe şi o cană cu apă clocotită, apoi bea din ea în trei reprize, după mesele principale.

O linguriţă şi jumătate de seminţe de chimen şi 250 ml de apă clocotită sunt ingredientele unei infuzii ideale contra bronşitei, dacă o bei în trei

reprize, după mesele principale.

Seminţele de floarea-soarelui, bune pentru inimă

Conţinutul bogat de proteine, minerale şi de fibre le recomandă în hipertensiune, ischemie cardiacă şi ateroscleroză.

Trei sferturi de cană cu seminţe crude de floarea-soarelui îţi dau necesarul zilnic de magneziu, care te apără de creşterea tensiunii arteriale şi de formarea cheagurilor de sânge.

Dacă vei ţine patru cure pe an cu aceste seminţe, a câte 20 de zile fiecare, îţi reduci şi nivelul de colesterol „rău“.

Mănâncă 200 de grame de seminţe de floarea-soarelui pe zi şi-ţi vei îmbunătăţi vederea.

Seminţele de mărar alungă durerile menstruale

Atât frunzele de mărar, cât şi seminţele conţin ulei eteric, vitamine şi minerale. Toate fac din mărar leacul contra multor neplăceri: indigestie, insomnie, dureri menstruale.

În plus, sunt benefice şi proaspetelor mămici, pentru că stimulează lactaţia. În toate aceste situaţii, este recomandată infuzia dintr-o linguriţă de seminţe măcinate şi o cană cu apă clocotită. Lasă 20 de minute să infuzeze, apoi bea ceaiul călduţ. Repetă procedura de trei ori pe zi.

Un vârf de cuţit de pulbere de seminţe de mărar luată înainte de masă tonifică. De asemenea, o infuzie făcută dintr-o lingură de seminţe măcinate şi 200 ml de apă clocotită calmează pleoapele inflamate.

Cuişoarele previn răceala

Adevărată sursă de vitamine, cuişoarele întăresc imunitatea, fiind totodată unele dintre cele mai puternice dezinfectante din câte se cunosc.

Dacă vrei să ţii răceala departe, este de ajuns să ronţăi două-trei cuişoare, de trei ori pe zi. Le poţi folosi şi când eşti balonat. Un vârf de cuţit de pulbere de cuişoare luată înainte şi după masă combate această neplăcere.

Alte utilizări: Cuişoarele te scapă şi de durerile de dinţi cauzate de carii. Pisează câteva cuişoare, iar pulberea obţinută aplic-o pe măseaua dureroasă pentru câteva minute. Efectul anesteziant apare imediat.