Grâul încolţit, sursa ta de vitalitate
Grâul încolţit este un excelent energizant şi remineralizant al întregului organism. „Vinovate“ sunt vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 şi B9), D şi E, dar şi mineralele (fier, fosfor, magneziu, potasiu şi zinc) care se găsesc în compoziţia acestuia.
În plus, prezintă un mare avantaj, el poate fi consumat de toată lumea, inclusiv de copii, singurele contraindicaţii prezentându-le persoanele care au intestinul sensibil (cum sunt cele care suferă de colite sau gastrite).
Combate anemia şi obezitatea
Grâul încolţit este bun mai ales pentru persoanele anemice, cele obosite şi cele care prezintă diverse carenţe de vitamine şi de minerale.
Te ajută şi să scapi de kilogramele în plus, datorită faptului că accelerează metabolismul şi conţine fibre, care ajută la îmbunătăţirea tranzitului intestinal.
De asemenea, acest grâu este indicat şi copiilor aflaţi în perioada de creştere. Chiar şi cei cu diabet pot consuma grâu încolţit, cu acordul medicului. Grâul este benefic şi persoanelor care suferă de hipertensiune.
Alege grâu proaspăt!
Dacă vrei să beneficiezi din plin de proprietăţile curative ale plantei, asigură-te că vei pune la încolţit grâu proaspăt, de consum, şi nu pentru însămânţare, care este toxic.
Spală întotdeauna bine grâul înainte să-l foloseşti. În primă fază, pune grâul la încolţit într-un vas cu apă timp de 24 de ore.
După acest interval, spală iar grâul, pune-l în alt vas şi aşază-l într-un loc ferit de lumină şi de frig, la o temperatură de 20-25 de grade Celsius. În această etapă, este bine doar să umezeşti grâul.
După două-trei zile, este bine să-l expui la lumină. Este recomandat să fie consumat după ce atinge 2 mm (în general după trei-patru zile vara şi cinci-şase zile iarna) până la 1 cm.
Este ideal să îl consumi cu miere
Există mai multe modalităţi de întrebuinţare a grâului încolţit. Fie adaugi zilnic frunzele în salate sau în sandviciuri, fie macini sau zdrobeşti grâul cu ajutorul maşinii de tocat sau al piuliţei pentru usturoi şi-l consumi zilnic sau în cure de câte zece zile pe lună.
Pentru a evita intoxicarea, este indicat să nu foloseşti recipiente din aluminiu sau care au fost ciobite. Poţi să amesteci grâul încolţit cu miere, care favorizează absorbţia substanţelor active.
În cadrul curelor cu grâu încolţit, este indicat ca adulţii să consume două-trei linguriţe de grâu amestecat cu miere, iar copiii, una-două linguriţe.
Uleiul din germeni scade colesterolul
Uleiul din germeni de grâu presat la rece conţine antioxidanţi, substanţe care apără organismul de radicalii liberi, responsabili de procesul de îmbătrânire.
Vitamina E din acest ulei combate acumularea toxinelor în organism şi protejează pereţii arterelor, scăzând astfel riscurile de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Studii recente arată că uleiul din germeni de grâu reduce cu până la 70% nivelul colesterolului „rău“. Din acest ulei se administrează una-două linguriţe pe zi, cel puţin o lună.