Frunzele de nuc te scapă de mătreaţă
Iată câteva trucuri la care puteţi apela când şampoanele nu mai fac faţă.
Uleiul de măsline
Este folosit pentru masarea uşoară a pielii capului, timp de 10 zile. Uleiul se aplică seara, înainte de culcare.
În timpul nopţii capul se acoperă cu o basma sau cu o căciulă şi se ţine până dimineaţa. Are un efect bun şi împotriva căderii părului.
Frunzele de nuc
Se prepară o infuzie din 50 g frunze mărunţite peste care se toarnă un litru de apă clocotită. Se strecoară, iar cu soluţia obţinută se udă bine părul, după ce în prealabil a fost spălat.
Acest tratament diminuează mătreaţa, întăreşte rădăcina firului de păr, stimulează regenerarea lui şi îi dă reflexe brune.
Rozmarinul
Are o acţiune dezodorizantă puternică şi ajută în cazul seboreei, stimulează creşterea părului, curăţă foarte bine pielea, este antioxidant.
Cimbrul
Fierbeţi un amestec din cimbru uscat şi două căni de apă, timp de 10 minute. După ce s-a răcit, masaţi capul cu acest lichid, timp de jumătate de oră.
Spălaţi-vă de 3 ori pe săptămână dacă aveţi mătreaţă
Mircea Tampa, medic dermatolog, ne spune care sunt semnele de îngrijorare în cazul mătreţii.
Mătreaţa este o manifestare a unei afecţiuni dermatologice, numită dermatita seboreică. Aceasta se datorează unui cumul de factori precum părul gras, prezenţa unei ciuperci, factori genetici.
Ea apare la cei predispuşi, indiferent de cât de des s-ar spăla pe cap, şi astfel nu se poate considera că ar fi un semn al lipsei de igienă personală. Dermatita seboreică se manifestă şi prin apariţia de zone roşii cu scuame alb-gălbui la nivelul feţei, sprâncenelor, nasului şi scalpului.
În pofida faptului că, în apariţia ei, e incriminată o ciupercă, mătreaţa nu se ia. Pentru a scăpa de mătreaţă trebuie utilizate şampoane speciale ce conţin ketoconazol, zinc piritinonă, sulfură de seleniu sau octopirox, substanţe active împotriva ciupercii cauzatoare a dermatitei seboreice.
Se recomandă spălatul pe cap de 2-3 ori pe săptămână. În timp, părul se obişnuieşte cu şamponul şi mătreaţa reapare, de aceea se recomandă schimbarea la interval de câteva luni. La nivelul pielii se recomandă cremele cu hidrocortizon. Dacă manifestările nu se reduc în intensitate, e necesar consultul dermatologic.