Farmacia verde pentru ulcer
Cauzele şi semnele ulcerului
Nervozitatea şi alimentaţia neregulată favorizează apariţia ulcerului digestiv (gastric sau duodenal) prin faptul că duc la eliberarea excesivă de acizi, de pepsină sau de bilă. Acestea atacă mucoasa gastrică şi dau ocazia unei bacterii numite Helicobacter Pylori să se multiplice, făcând posibilă dezvoltarea unui ulcer.
Semnele ulcerului gastric sunt vărsăturile şi durerile din zona abdomenului superior, care durează între 45 şi 60 de minute după masă. În schimb, ulcerul duodenal se manifestă prin dureri apărute la trei-patru ore după masă şi calmate prin ingerarea unor noi alimente.
Reguli de dietă pentru un stomac sănătos
Pentru că prevenirea e mai bună decât tratarea, prepară o dată pe săptămână o supă cu varză, ardei gras, morcov şi broccoli. Dacă suferi deja de ulcer, fii gata pentru schimbări radicale ale regimului alimentar.
Limitează consumul de fructe şi de legume proaspete, de dulciuri sau de condimente, precum piperul sau ardeiul iute, care cresc aciditatea stomacală. Este bine să consumi fructele sub formă de compoturi sau coapte şi să fierbi foarte bine legumele şi carnea.
Varza şi frunzele de orz reduc aciditatea
Prin scăderea acidităţii gastrice sunt diminuate şi durerile stomacale. Varza dulce are acest efect. Toacă frunzele de varză fără nervuri, adaugă apă peste ele şi amestecă totul cu un blender.
Sucul îl bei dimineaţa pe stomacul gol. Încearcă şi frunzele de orz verde! Decoctul, preparat din două linguri de frunze de orz verde şi 200 ml apă, se bea de două ori pe zi, îndulcit cu miere.
Principalul efect al acestui amestec este că reduce aciditatea gastrică. Un bun pansament stomacal obţii prin amestecul a patru linguri de suc din frunze de orz verde şi 200 ml de apă.
Infuzii la îndemâna oricui
50 g de nalbă de pădure, 50 g de muşeţel şi 20 g de urzică moartă. Pui trei linguriţe de plantă la 500 ml de apă şi bei trei căni pe zi, înainte de masă.
50 g de flori de salcâm, 30 g de sunătoare, 50 g de gălbenele, 20 g de tătăneasă şi 30 g de nalbă. Din această infuzie bei de trei ori pe zi câte o cană.
50 g de frunze de zmeur, 50 g de flori de salcâm, 30 g de sunătoare şi 30 g de coada-şoricelului. Faci o infuzie din trei linguriţe de plante şi 600 ml de apă şi bei trei căni pe zi la o oră după masă.
Leacuri din farmacii
Există o serie de produse naturiste, concentrate, pe care le găseşti în farmacii cu circuit închis. Ana-Maria Păun, consilier de vânzări Plafar, recomandă ceaiul „U“ cu gălbenele, mentă, pentru întărirea imunităţii, flori de muşeţel, troscot, şi coada-şoricelului, dar şi ceaiul gastric cicatrizant, o combinaţie de tătăneasă, sunătoare, coada-şoricelului, gălbenele şi muşeţel.
La fel de eficient este şi Gastricol, un ceai obţinut prin amestecul unui număr impresionant de plante: lemn dulce, nalbă, muşeţel, mentă, fenicul, ienupăr, roiniţă, barba-caprei, rădăcină mexicană. Un alt remediu este vinul medicinal de rozmarin, benefic dacă iei câte o doză în fiecare zi, după masa de prânz, timp de 20 de zile.
Aloe pentru ameliorarea durerilor
Gelul frunzelor de aloe conţine atât vitamine, cât şi aminoacizi, minerale şi salicilat care acţionează ca un bun antiinflamator. Vasile Stanciu, specialist în medicină complementară, îţi recomandă o cură foarte simplă.
Tot ce trebuie să faci este să tai şase-şapte centimetri din frunzele unei aloe cu vârstă de peste trei ani, pe care nu ai udat-o cinci zile. După ce aduni o jumătate de kilogram de frunze, trece-le prin maşina de tocat şi lasă-le la macerat o zi, cu cinci-opt linguri de miere de salcâm. În fiecare dimineaţă, ia câte o linguriţă de preparat pe stomacul gol, pe o perioadă de trei luni.