După atâta ospăţ, ai nevoie de energie

1 2 jpg jpeg

Te simţi obosit şi fără poftă de viaţă? Nutriţioniştii afirmă că de vină pot fi toxinele. Sarmalele, cozonacul, gustările grase cu maioneză sau cu smântână, consumate în exces, cresc colesterolul, îngreunează digestia şi obosesc ficatul.

De aceea, în această perioadă, este recomandat să mănânci mai multe fructe şi legume, care să-ţi purifice organismul şi să-ţi stimuleze funcţiile hepatice. De ajutor pot fi şi suplimentele alimentare, pline de vitamine şi de minerale. Oţetul ajută la digestie

Oţetul obţinut din vin roşu are un puternic efect de curăţare a organismului. Acesta stimulează digestia şi înlătură balonarea.

O cură cu oţet nu trebuie să depăşească mai mult de 14 zile. În acest timp se bea, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, un pahar cu apă plată, în care au fost adăugate două linguri de miere şi o lingură de oţet.

Această băutură este revigorantă şi energizantă şi înlătură eficient toxinele acumulate pe perioada iernii. Fitoterapeuţii menţionează că amestecul mai este bun şi pentru tratarea virozelor respiratorii şi a inflamaţiilor vezicii urinare.

Băutura din pâine n-ar trebui să-ţi lipsească. Pentru prepararea ei, ai nevoie de o jumătate de kilogram de pâine de secară, 15 g drojdie, 50 g zahăr, 20 g stafide, 6 l apă.

Pâinea se feliază şi se pune la uscat în cuptor. Apoi se toarnă apă clocolită şi se lasă acoperită trei-patru ore.

Se strecoară printr-o sită fină şi se pun drojdia şi zahărul (se lasă să fermenteze la cald, şase-şapte ore). Când începe să facă spumă, se strecoară din nou şi se pune în sticle cu două-trei stafide.

Datorită conţinutului de acid lactic, băutura din pâine îmbunătăţeşte digestia. Se bea de două ori pe zi, înainte de masă, câte un pahar, timp de 14 zile. Băutura ajută în curele de slăbire.

Sucul de sfeclă stimulează ficatul

Pe lângă faptul că întăreşte imunitatea (datorită mineralelor şi a vitaminelor), sfecla roşie are proprietăţi de curăţare.

Poţi încerca şi tu o cură de trei zile, timp în care vei consuma un pahar cu suc de sfeclă. Se prepară din 200 g de sfeclă fără coajă, la care se adaugă un vârf de cuţit de hrean ras proaspăt.

Sfecla se dă prin răzătoare şi se stoarce printr-un tifon sau se pune în storcătorul de fructe. Cura cu suc de sfeclă funcţionează mai bine dacă mănânci în timpul zilei mai multe portocale şi lămâie.

Cura cu mere revitalizează

Merele conţin toate vitaminele esenţiale care ajută la menţinerea sănătăţii. Cele mai bune sunt merele bine coapte.

În plus, cura de o zi cu mere are puternice proprietăţi depurative. Pentru aceasta, ai nevoie de un kilogram şi jumătate de mere golden sau ionatan.

Se taie mărunt sau se dau prin răzătoare şi se consumă pe parcursul unei zile. În afară de ele, nu se consumă decât lichide, cel puţin doi litri de apă plată, ceaiuri diuretice de coada-şoricelului, de urzică şi de salcie şi câteva pahare cu suc de mere preparat în casă.