Dovleacul, mierea şi ceaiul «omoară» gripa
1. Usturoi 2. Ceapă 3. Dovleac 4. Propolis 5. Miere 6. Ridiche neagră 7. Pâine cu usturoi 8. Cafea cu lămâie 9. Ţuică fiartă 10. Vin fiert 11. Piper negru 12. Sfeclă neagră 13. Cartof 14. Ventuze cu gaz 15. Salvie 16. Soc 17. Pătlagină 18. Rostopască 19. Tei 20. Muşeţel 21. Scai vânăt 22. Măceşe 23. păducel 24. Coada şoricelului 25. Oţet
"Dacă te lasă vocea, te dregi cu miere"
Mierea şi propolisul “domnesc” la Cluj. “De când mă ştiu folosesc propolis. Mierea e bună la gât când eşti răcit, îţi revine vocea pe a doua zi”, spune Suzana Pop (68 de ani). Femeia care vinde “produsele minune” în Piaţa Agroalimentară Leul adaugă că, zilnic, le explică clienţilor beneficiile acestor tratamente.
“Recomandă mierea polifloră pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi pentru a alina simptomele unei răceli şi bineînţeles, ale gripei”, ne-a spus Suzana Pop.
Ea însăşi e cea mai mare consumatoare a mierii produse de soţul său, pe care o consideră un “energizant necesar pentru statul în picioare”. Despre propolisul pe care nu îl recomandă decât gol sau cu apă, Suzana spune că se completează foarte bine cu mierea polifloră.
"Sucul de sfeclă neagră îţi ia durerea cu mâna"
Oltencele spun că gripa porcină nu le face probleme, pentru că au tratamentul direct în beci. Femeile recomandă sfecla neagră pentru temutul virus A H1N1. Jeni Mirea (43 de ani), din localitatea Grădinari, spune că pentru prepararea leacului-minune nu este nevoie decât de un cuţit, un pahar, o sfeclă şi o pungă de zahăr sau un borcan cu miere.
“Trebuie să scobeşti sfecla pe mijloc şi să pui în ea miere sau zahăr, să îl laşi acolo o noapte întreagă, ca să se îmbibe bine zeama de sfeclă cu zahărul şi să laşi să se scurgă într-un pahar. Dimineaţa, iei tot conţinutul şi-l bei”, ne-a spus olteanca. Lucica Bobinete (48 de ani), din Corabia, crede că cel mai bun ingredient contra porcinei este cartoful.
“Trebuie daţi prin răzătoare mai mulţi cartofi şi puşi într-un batic, pe care îl înfăşori după gât. Stai o noapte întreagă aşa”, ne-a spus ea.
"Bem vin şi ne punem ventuze”
Pentru ca nu cumva să se îmbolnăvească de gripă porcină, ţăranii din judeţul Vrancea au şi recurs la leacurile băbeşti. Localnicii din Bilieşti nu iau pastile, iar de vaccinuri mai că nici nu au auzit, dar cred cu sfinţenie în meniurile cu mult usturoi şi ceapă, precum şi în tratamentele cu ventuze unse cu gaz. La nicio masă, nu se lipsesc de vinul fiert.
“Noi când suntem aproape să răcim mâncăm mult usturoi şi ceapă cu mămăligă, bem o cană cu vin fiert şi dacă nu ne trece ne punem ventuze. Le ungem cu gaz că spirtul nu e bun! După ce le încingem cu şomoiogul cu foc le punem pe spate şi tăiem cu lama unde se umflă pielea”, ne-a spus Georgeta Popa, de 77 ani.
Ridichea neagră şi cafeaua cu lămâie, secretele din Bihor
În Bihor localnicii folosesc usturoiul împotriva gripei, fie că e cea nouă, porcină, fie că e cea clasică. Suzcs Sigismund, din Diosig, are 67 de ani şi nu îl îngrijorează deloc ştirile legate de extindereea gripei porcine.
“În fiecare zi mănânc usturoi, ceapă şi dovleac. Nu le prepar, ci le consum aşa cum sunt, naturale, crescute la mine în grădină”, povesteşte bătrânul. Asemenea lui, Szabo Aurica, din Sântion, lucrează în fiecare zi în piaţă şi nici nu-i trece prin cap să poarte mască antivirus.
De gripa nouă o apără felia de pâine cu usturoi pe care o mănâncă în fiecare dimineaţă, dar şi un leac făcut din miere şi ridiche neagră, care este nelipsit din casa ei. Orădeanca Pall Aurelia se apără de gripa nouă cu cafeaua zilnică, în care îşi stoarce o jumătate de lămâie.
“Nu mă tem de gripă. Consum mereu usturoi şi beau cafea cu lămâie. N-am cum să mă îmbolnăvesc”, crede Pall Aurelia, în vârstă de 59 de ani.
Leac cu usturoi şi oţet
Pentru tratarea unei simple răceli reşiţenii apelează de cele mai multe ori la leacurile băbeşti. Cele mai cunoscute sunt cele pe bază de plante, legume, oţet şi ceaiuri de muşeţel. „Îmi aduc aminte de bunica mea care pisa usturoiul şi adăuga puţin oţet. Cu pasta aceea ne trata pe toţi de răceală“, ne-a povestit Elena Voica. Un remediu pentru tuse este acela cu coajă de nucă fiartă şi îndulcită cu miere.
“Tot pentru tuse se fierbe coajă de ceapă şi apoi se adaugă miere. Imediat trece cu această infuzie“, a mai adăugat Elena Voica. Febra scade dacă se îmbibă o pereche de şosete în apă cu oţet.
Inhalaţii cu muşeţel şi coada şoricelului
Bătrânii din Satu Mare folosesc doar ceaiuri pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Uită de medicamente şi spun că plantele medicinale sunt de 100 de ori mai eficace pentru vindecarea unor boli. O familie din oraşul Ardud, judeţul Satu Mare, foloseşte de când lumea ceaiurile medicinale.
Când sunt răciţi sau prind gripă membrii familiei, Aurica Matei, de 61 de ani, le prepară leacuri imbatabile. “Pentru răceală se fac inhalaţii cu muşeţel. Dacă şi tuşeşte, se bea un ceai de ceapă, extrem de folositor. Dacă îl amestecă cu rostopască şi scai vânăt, efectul este 100% benefic, răceala trece rapid”, explică femeia.
“Toată viaţa mea am apelat la ceaiuri. Eu mi le prepar, ştiu la ce mă ajută. Am studiat mulţi ani aceste ierburi şi le-am testat pe pielea mea“, a mai spus Aurica Matei.Leacurile nu se opresc însă aici. Aurica ştie că măceşele şi mugurii de păducel ajută la răceală, iar coada şoricelului este cel mai bun calmant.
Două ceşti de ţuică seara
De când se ştie, Ionuţ Pârjol de 22 ani nu a luat medicamente. Când era mic, mama îi dădea să bea ceiuri fierbinţi. Acum, luptă singur cu gripa. “Cum simt că mă apucă un pic răceala, că îmi curge nasul trec pe remedii naturiste: una – două ceşti cu ţuică seara, când ajung acasă“, spune Ionuţ.
În casa familiei Pârjol se găseşte întotdeauna o ţuică de fructe. Seara, înainte de masă, bea o ceaşcă de ţuică fiartă cu zahăr şi câteva boabe de piper negru. “Iau câteva înghiţituri înainte de masă şi restul de ţuică îl beau în timpul mesei“, a mărturisit Ionuţ. Băutura trebuie să fie fierbinte.
"Să nu vă lipsească din casă salvia şi teiul"
Profesorul Constantin Milică de la Universitatea Agronomică “Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi trăieşte de zeci de ani în universul plantelor. În tot acest timp, ieşeanul a reuşit să facă o listă cu cele mai importante plante care nu pot lipsi din casa omului atunci când are de luptat cu gripele şi virozele.
“Salvia, socul, patlagina, potbalul şi teiul nu trebuie să lipsească din dulap“, spune Constantin Milică. Singura lui supărare este că, deocamdată, nu a găsit ac de cojocul “porcinei“. Constantin Milică spune că în anotimpul friguros este importantă creşterea imunităţii. “Pentru asta, e nevoie de tinctura de echinacee“, spune ieşeanul.