Detoxifică-ţi organismul cu plante de sezon

1 2 jpg jpeg

Ştevia de grădină

Este bună în preparatele culinare, dar are şi efecte terapeutice. Consumate nefierte, frunzele au proprietăţi depurative şi diuretice. Mâncarea de ştevie este preţuită pentru efectele de eliminare a toxinelor şi de revigorare a organismului după hrana săracă în tonice naturale din sezonul rece.

Ştevia conţine cantităţi semnificative de vitamina C şi de săruri minerale. De aceea, este recomandată în boli ale sângelui, în afecţiuni hepatice şi diabet. Frunzele de ştevie sunt contraindicate persoanelor cu afecţiuni ale plămânilor, stomacului sau celor care au pietre la rinichi sau la ficat.

Cum se administrează: Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă clocotită. Se beau două-trei căni pe zi.

Salata verde

Este renumită pentru proprietăţile ei calmante şi antiseptice. Frecvent, salata este recomandată persoanelor care suferă de oboseală cronică, de insomnie, de bronşită sau de astm. Mai nou, specialiştii au constatat că planta are puterea să macine calculii renali şi biliari, să reducă inflamaţiile din aceste organe şi să calmeze durerile reumatice.

În plus, salata verde este recomandată în curele de detoxifiere datorită efectelor ei diuretice. Extern, cataplasmele vindecă infecţiile majore ale pielii.

Echinaceea

Este renumită pentru întărirea imunităţii. Iată ce efecte benefice are planta asupra organismului: creşte numărul celulelor imune din sânge, ajută celulele să distrugă bacteriile şi să inhibe virusurile.

În plus, planta are şi proprietăţi antiinflamatoare. Medicul de familie trebuie să ştie când urmezi o cură de detoxifiere cu echinaceea, deoarece aceasta poate interfera cu un tratament alopat cu medicamente care combat nivelul ridicat al colesterolului, alergiile, cancerul sau cu administrarea contraceptivelor orale.

Lichenul de piatră

Este un detoxifiant de excepţie. Pe lângă faptul că are proprietăţi tonifiante, stimulează secreţiile gastrice, hepatice şi pancreatice. În plus, planta are o acţiune distructivă faţă de germenii patogeni, precum bacilul Koch şi pneumococi, şi este folosită ca adjuvant în boli grave: cancer, SIDA, tuberculoză şi diabet.

Cum se administrează: În detoxifiere se folosesc infuzia, decoctul şi tinctura, procurate de la plafare.

Leurda

Are mirosul usturoiului şi frunzele asemănătoare cu cele de lăcrămioară. Planta se foloseşte în curele depurative de primăvară, mai ales în cazul cardiacilor, diabeticilor şi al persoanelor cu colesterolul mărit. Leurda conţine alicină, ca şi usturoiul, şi de aceea se recomandă în prevenirea virozelor şi în tratarea hepatitei.

Cum se administrează: Crudă, în salate sau piure. Sub formă de infuzie, efectele antioxidante sunt la fel de eficiente.

Mugurii de plop

Ca sursă vegetală de propolis, mugurii au o dublă acţiune: de protecţie şi de regenerare. Intern se folosesc infuzia şi tinctura de muguri, care au proprietăţi antibacteriene, antiseptice (intestinal şi urinar), depurative şi febrifuge. Terapia cu muguri inhibă formarea şi dezvoltarea tumorilor.

În afecţiunile tumorale doza este de câte 50 de picături de patru ori pe zi, iar terapia durează şase luni.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Acum este momentul prielnic pentru a începe o cură de detoxifiere, de remineralizare şi, de ce nu, de energizare a organismului. Detoxifierea cu plante de sezon este o terapie uşor de ţinut; aceasta te scapă de reziduurile acumulate toată iarna, din cauza unei alimentaţii cu multe grăsimi animale şi cu dulciuri, săracă în vitamine şi minerale.

Limba-mielului, de exemplu, este o plantă care contribuie la curăţarea generală a organismului, precum şi la stimularea activităţii rinichilor şi a ficatului.

Click! de la cititori

În fiecare primăvară urmez o cură cu leurdă. Terapia aceasta mă ajută foarte mult, pentru că mă revigorează. După primele 10 zile de tratament, scap de anemia care mă chinuie în timpul iernii. Marieta Petre, Piteşti