Cum scapi de durerea de cap fără să iei medicamente
Scapa de durerea de cap cu roiniţa
Folosită de secole pentru acţiunea calmantă şi relaxantă, roiniţa este utilă celor care se plâng de migrene şi de cefalee de tensiune. Planta este recomandată şi contra infecţiilor virale, care pot fi o cauză a migrenelor, dar şi ca sedativ, pentru reducerea agitaţiei.
Administrare: Se consumă sub formă de infuzie, care se obţine dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă. Se pot bea până la 3 căni pe zi.
Această plantă asemănătoare cu muşeţelul şi cu margareta este valorificată de secole pentru beneficiile în ceea ce priveşte combaterea durerii de cap. Mai exact, remediile din spilcuţă previn şi reduc frecvenţa şi intensitatea crizelor migrenoase.
Efectul benefic este conferit de o substanţă activă (partenolid) prezentă în frunze. Spilcuţa relaxează vasele de sânge, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină către creier şi inhibă eliberarea substanşelor inflamatoare.
Administrare: Se mestecă 2-3 frunze proaspete pe zi (au un gust amar). Sunt eficiente şi capsulele care conţin această plantă.
Ghimbirul te scapa de durerea de cap
Această rădăcinoasă este unul dintre cele mai bune plante cu efect analgezic. Cercetările au arătat că ghimbirul conţine anumiţi compuşi care au acţiune similară cu cea a medicamentelor antiinflamatoare. Planta poate preveni apariţia migrenelor prin blocarea unor substanţe inflamatoare numite prostaglandine. În plus, ghimbirul este de ajutor şi contra stărilor de greaţă care însoţesc uneori migrena.
Administrare: Îl poţi consuma sub formă de infuzie, care se prepară din 4-5 felii de ghimbir la 800 ml de apă. Se fierbe până dă în clocot, după care se mai lasă la infuzat 5 minute. Se consumă la nevoie. Se poate administra şi pudra de ghimbir (o jumătate de linguriţă), care se ţine sub limbă 5-10 minute, după care se înghite cu apă.
În caz de cefalee, inclusiv migrene, rozmarinul este o alternativă la medicamente. Planta este valorificată pentru acţiunea ei antiinflamatoare, fiind de ajutor pentru prevenirea sau pentru tratarea durerilor de cap.
Administrare: Infuzează o linguriţă de rozmarin uscat în 150 ml de apă fierbinte, timp de 10 minute. În cazul durerilor intense, se pot consuma 2 ceşti pe zi. Se pot face şi inhalaţiile cu rozmarin (se stă deasupra unui vas cu 1 litru de apă fierbinte în care s-a pus un pumn de plantă uscată).
Planta este renumită pentru acţiunea calmantă, antiseptică, antispastică, diuretică, hipotensivă, relaxantă, colagogă (stimulează secreţia biliară) şi carminativă (favorizează evacuarea gazelor din intestin). Efectul calmant al levănţicii este pus pe seama uleiurilor esenţiale, planta fiind indicată în insomnie şi stres, cu care este adesea asociată adesea durerea de cap.
Administrare: Pentru combaterea cefaleei, este indicată infuzia preparată din 2 linguriţe de flori de levănţică la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se beau 2 căni pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare.
Contra durerii de cap, este eficient şi uleiul esenţial de lavandă. Se amestecă 1-2 picături cu o linguriţă de ulei de migdale dulci şi se masează tâmplele. Se pot face şi inhalaţii: se adaugă 3 picături de ulei esenţial de levănţică în 1 litru de apă fierbinte şi se stă 10 minute.
Daca ai dureri de cap consuma creţuşca
O altă „aspirină vegetală” este şi creţuşca, plantă care are în compoziţie substanţe cu acţiune antiinflamatoare, antalgică şi antifebrilă (reduce febra). Graţie conţinutului de flavonoizi şi salicilaţi, creţuşca este de mare ajutor în combaterea durerilor de cap.
Administrare: Fierbe 1-2 linguriţe cu flori de creţuşcă (plantă uscată mărunţită) în 250 ml de apă. Bea 3 căni pe zi.