Cum alungi balonarea cauzată de mâncărurile grele de Sărbători

1 2 jpg jpeg

Iaurt cu ovăz, dimineaţa

Datorită faptului că menţine echilibrul florei intestinale, iaurtul previne balonarea şi acumularea de gaze. Mănâncă la micul dejun iaurt în care pui şi 2-3 mâini de ovăz. Ambele alimente îţi asigură o digestie bună, mai ales dacă pleci de acasă în vacanţa de Sărbători, perioadă în care digestia devine mai lentă şi pot apărea constipaţia, durerile abdominale şi balonarea. La plecare, ia cu tine şi o caserolă cu fulgi sau tărâţe de ovăz pe care să le mănânci dimineaţa, înmuiate în apă, cu miere.

Ştiai că…

…ovăzul îţi aduce un plus de fireb solubile care alungă atât balonarea, cât şi constipaţia?

Banane, între mese

Bucatele tradiţionale este posibil să-ţi provoace o creştere a nivelului de sodiu în corp, motiv pentru care reţine mai multă apă. Din aceeaşi cauză poate apărea şi balonarea. Aminteşte-ţi ca, între mese, să mănânci 1-2 banane, ca să elimini aceste efecte şi să obţii un plus de potasiu, un mineral important pentru reglarea nivelului lichidelor din organism.

Cartofi dulci, la salate şi garnituri

Dacă ştii că ţi se întâmplă des să te balonezi, mai ales după masa de Crăciun, înlocuieşte cartofii albi cu cei dulci, măcar pentru o garnitură sau la o salată de legume. Au mult potasiu în compoziţie şi alungă excesul de sodiu. Sunt o alternativă de luat în seamă şi pentru diabetici.

Ai grijă să ai în casă şi ceaiuri contra balonării

Infuzie de mentă

Înainte de a te aşeza la masa îmbelşugată de Sărbători, bea o cană de ceai de mentă. Lasă să treacă 30 de minute, apoi mănâncă. Menta va uşura digestia, te va proteja de boli gastrointestinale, iar, datorită faptului că are efect antispastic, calmează sistemul digestiv şi stimulează eliminarea toxinelor.

Ceai din seminţe de fenicul

Vestit remediu naturist antibalonare, feniculul poate fi ales ca leac dacă eşti balonat sau ce ai mâncat mai mult decât de obicei. Stimulează digestia şi creşte secreţia biliară. După masă, pregăteşte un ceai de fenicul. Pui o linguriţă de seminţe de fenicul într-o cană cu apă clocotită. După un sfert de oră, strecoară infuzia şi las-o la răcit.

Ghimbir

Rădăcina de ghimbir sau câteva pliculeţe de ceai de ghimbir n-ar trebui să-ţi lipsească, mai ales dacă pleci în vacanţă de Sărbători, pentru că ghimbirul stimulează secreţia de sucuri gastrice. Rade rădăcină de ghimbir într-o cană cu apă clocotită, strecoară după 10-15 minute şi bea-l călduţ.