Contra crampelor, încearcă remediile din CĂLIN

1 2 jpg jpeg

├Än scop medicinal, de la c─âlin se folose┼čte scoar┼úa uscat─â. Aceasta con┼úine virbunin─â, tanini, r─â┼čini ┼či acid valerianic ┼či este folosit─âca sedativ natural, cu efect antispastic. Alin─â crampele ┼či spasmelor musculare din perioada menstrua┼úiei ┼či reduce pierderile excesive de s├ónge.

Remediile din c─âlin pot fi administrate ┼či ├«n bolile vasculare, pentru ├«nt─ârirea mu┼čchiului inimii ┼či pentru prevenirea infarctului. ├Än astfel de probleme, se prepar─â urm─âtorul remediu: peste 2 linguri┼úe de scoar┼ú─â m─ârun┼úit─â, se pun 250 ml de ap─â. Se las─â la fiert 10 minute, apoi se strecoar─â. Se consum─â 2 c─âni pe zi.

Leac în sângerări gingivale

Dac─â te confrun┼úi cu s├ónger─âri gingivale sau ai dureri de g├ót, tuse sau e┼čti r─âcit, prepar─â-┼úi un decoct de fructe de c─âlin ┼či f─â gargar─â de 2 ori pe zi. Se pun pe foc 200 ml de ap─â, se adaug─â 2 linguri de fructe uscate sau proaspete de c─âlin ┼či se las─â p├ón─â d─â ├«n clocot. Se las─â la infuzat 5-6 ore, apoi se strecoar─â. Evit─â consumul de fructe de c─âlin. Acestea nu sunt comestibile; consumul lor poate cauza grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi.

Eficient în stres

2 jpg jpeg

Preparatele fitoterapeutice pe baz─â de c─âlin pot fi utilizate ┼či ca tonic pentru sistemul nervos. Acestea contribuie la destinderea ├«ntregului organism atunci c├ónd emo┼úiile puternice sau stresul te cople┼česc. ├Änt─âresc sistemul imunitar ┼či atenueaz─â durerile de cap, ├«n special ├«n cazul persoanelor hipertensive.

Pentru acestea, ├«ncearc─â tinctura, care se prepar─â dintr-o parte de coaj─â de c─âlin m─âcinat─â ┼či 5 p─âr┼úi de alcool alimentar de 70┬░. Timp de 15 zile se ┼úine ├«nchis─â ┼či se agit─â zilnic, apoi se strecoar─â. Se ia o linguri┼ú─â de 3 ori pe zi, ├«nainte de mas─â, diluat─â cu pu┼úin─â ap─â.

Info

Se recomand─â precau┼úie ├«n folosirea remediilor din c─âlin ├«n cazul femeilor ├«ns─ârcinate ┼či a celor care al─âpteaz─â.

Recomandat ├«n astm bron┼čic

Extractul din muguri de c─âlin, cu ac┼úiune regulatoare neurovegetativ─â,se poate folosi ├«n afec┼úiuni precum: bron┼čit─â cronic─â astmatiform─â, dispnee astmatiform─â, astm bron┼čic, asocieri ├«n bronhospasm, eczem─â atopic─â ┼či hipoacuzie. Mod de administrare: adul┼úi ┼či copii de peste 7 ani: 50 de pic─âturi, ├«n pu┼úin─â ap─â, o dat─â pe zi. La copiii ├«ntre 2 ┼či 7 ani, cantitatea trebuie redus─â la jum─âtate

De reţinut!

ÔÇ×C─âlinul este un arbust ce cre┼čte ├«n flora spontan─â, dar poate fi ┼či cultivat, ca plant─â ornamental─â. Face parte din familia caprifoliaceelor. C─âlinul are o ├«n─âl┼úime medie de doi ÔÇô trei metri, rareori ajung├ónd p├ón─â la cinci metri. Frunzele au mai mul┼úi lobi, maximum cinci. Florile sunt grupate, av├ónd culoarea alb─â. ├Änflore┼čte la sf├ór┼čitul prim─âverii ┼či la ├«nceputul verii.

Fructele, dispuse ├«n ciorchini, au culoarea ro┼čie ┼či sunt pline de suc, nefiind comestibile. C─âlinul cre┼čte prin p─âduri, liziere, tuf─âri┼čuri. ├Än parcuri, este prezent sub forma unor tufi┼čuri ornamentale, cunoscute sub numele de bulg─âre de z─âpad─â (boule de neige). Pentru uz medicinal se recolteaz─â coaja.

Se prepar─â sub form─â de tinctur─â, decoct, extract fluid. Substan┼úe active importante: o substan┼ú─â specific─â important─â ÔÇô viburnina, salicilin─â, tanin, acizi, r─â┼čini. ├Äntrebuin┼ú─âri: preparatele ob┼úinute din coaja c─âlinului sunt diuretice, astringente ┼či mai ales sedative. Speciali┼čtii recomand─â aceste preparate pentru tratarea menstrua┼úiilor dureroase, c├ót ┼či a disfunc┼úiilor pe fond nervos, disfunc┼úii ce apar ├«n timpul sarcinii ┼či al─âpt─ârii.

Av├ónd propriet─â┼úi sedative, extractele de c─âlin calmeaz─â crampele musculare ┼či contribuie la destinderea ├«ntregului organism ├«n condi┼úii de emo┼úie puternic─â sau stres.ÔÇŁ (ÔÇ×Dic┼úionarul plantelor de leacÔÇŁ, Ed. C─âlin)