Colesterol mărit? Încearcă luminiţa-nopţii!
Luminiţa nopţii (Oenothera biennis) are o istorie lungă în ceea ce priveşte întrebuinţările în scop medicinal. Planta era folosită încă de acum câteva sute de ani de indienii americani şi şi-a croit drum şi peste Ocean. În prezent, creşte în multe zone din Europa şi în unele părţi din Asia. Florile sale galbene şi parfumate se deschid la amurg şi planta rămâne înflorită pe toată durata nopţii, de unde şi numele său. În scop terapeutic, se foloseşte uleiul extras din plantă.
Are proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante şi vasodilatatoare. Planta este indicată pentru a trata acneea, alergiile, ateroscleroza, astmul, pentru a regla colesterolul şi pentru a calma durerile de cap cronice. Preparatele din luminiţa nopţii sunt de ajutor şi în cazul disconfortului cauzat de sindromul premenstrual, la menstruaţie, la menopauză şi în caz de endometrioză.
Conţine acizi graşi esenţiali
Uleiul de luminiţa nopţii conţine 2 acizi graşi esenţiali: acidul gama-linolenic (GLA) şi acidul linoleic. Ambii acizi graşi ajută în reducerea durerii şi inflamaţiei. Administrat intern, uleiul de luminiţa nopţii scade tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Administrat pe termen lung, acidul gama-linolenic ajută la prevenirea îngustării vaselor de sânge, adesea o consecinţă a acumulării de plăci de aterom în interiorul arterelor din cauza nivelului mare de colesterol.
Creşte colesterolul „bun“
Studiile au arătat că suplimentele cu acid alfa-linolenic, cum este uleiul de luminiţa nopţii, administrat timp de 12 săptămâni, îmbunătăţesc colesterolul „bun“ (HDL) şi reduc tensiunea arterială. Acidul alfa-linolenic se mai găseşte în seminţele de in, spanac şi în boabele de soia. Chiar şi măslinele cresc nivelul colesterolului HDL şi ajută la reducerea riscului de blocare a arterelor. Urmând o cură cu ulei de luminiţa nopţii poţi preveni acumularea plăcilor de aterom pe pereţii vaselor de sânge. Uleiul din această plantă creşte şi producţia de prostaciclină, o substanţă cu proprietăţi vasodilatatoare.
Ulei regenerant pentru piele
Florile de luminiţa nopţii pot fi folosite în prepararea unui unguent, după o reţetă simplă. Acesta este de ajutor în tratarea diferitelor afecţiuni dermatologice, cum ar fi eczema, dar şi în cazul altor boli ale pielii care au, printre simptome, mâncărimile. Ai nevoie de 20 g flori de luminiţa nopţii, 250 ml ulei de măsline şi 40 de picături de ulei esenţial de lavandă. Laşi la uscat petalele florilor 1 săptămână şi le mărunţeşti uşor. Adaugi uleiul de măsline şi uleiul esenţial peste flori, într-o sticlă. Laşi la macerat 1 lună, într-un loc întunecos, şi agiţi recipientul din când în când, apoi strecori. Unguentul contribuie la cicatrizarea pielii şi hidratează foarte bine. Trebuie folosit în cantităţi mici pe faţă (şi, ocazional, şi pe corp) pentru a trata rănile, ridurile şi pielea uscată.
Ameliorează disconfortul sindromului premenstrual
Cercetările au demonstrat că uleiul de luminiţa nopţii ajută la ameliorarea durerii şi inflamaţiei. El are, tototdată, un efect pozitiv asupra musculaturii uterine. Prin faptul că interferează cu producerea unor substanţe inflamatoare eliberate în timpul menstruaţiei, acidul gama-linolenic din uleiul de luminiţa nopţii ajută la diminuarea crampelor menstruale. Acesta reduce, de asemenea, sensibilitatea sânilor din perioada de dinainte de menstruaţie.
Multe femei care suferă de sindromul premenstrual au niveluri neobişnuit de mici de acid gama-linolenic în organism, tocmai de aceea suplimentele pe bază de luminiţa nopţii sunt atât de benefice în această perioadă a lunii. Poţi folosi luminiţa nopţii şi sub formă de infuzie: laşi 1-3 linguriţe de plantă întreagă la infuzat, într-o cană cu apă fierbinte, 3-5 minute. Strecori şi bei ceaiul 1 dată pe zi, până la ameliorarea simptomelor.