Cele mai bune remedii pentru infecţiile cu candida
Candida este o ciupercă microscopică ce produce diverse infecţii ce se pot localiza în cavitatea bucală, la nivel gastro-intestinal, în traiectul genito-urinar şi în vagin.
Dezechilibrul florei vaginale sau intestinale poate favoriza apariţia infecţiilor micotice. Cele mai cunoscute sunt infecţiile micotice la nivelul vaginului.
Câţiva dintre factorii care duc la instalarea acestor micoze sunt: antibioticele, sistemul imunitar scăzut, obezitatea, folosirea excesivă a produselor de igienă intimă.
Ce este candida şi cum apare ea?
Ciuperca ajunge în organism prin alimente sau din cauza igienei precare. Ajunsă în organism, celula fungică este reţinută de flora intestinală sau vaginală, dar aceasta poate prinde rădăcini atunci când sistemul imunitar scade şi anticorpii devin din ce în ce mai reduşi. Pe măsură ce anticorpii se împuţinează,
Candida îşi măreşte coloniile şi se extinde, eliminând multe toxine şi consumând substanţele necesare pentru a se extinde cât mai mult. Atunci încep să apară şi simptomele neplăcute: scurgeri urât mirositoare, mâncărimi vaginale, incomoditate şi usturime la urinare, chiar dureri în timpul actului sexual.
De cele mai multe ori cazurile de candida dispar la fel de repede precum au apărut. La femei cel mai adesea apare înaintea menstruaţiei deoarece scade pH-ul vaginal care determină scăderea fungilor. În momentul în care reapare de mai multe ori este indicat un consult de specialitate pentru a trata cauza apariţiei ei. Poate apărea mai des în timpul sarcinii, din cauza nivelului crescut de estrogen specific acestei perioade.
Candida NU este o boală gravă, dar cere tratament serios
Candida trebuie tratată cu seriozitate, chiar dacă nu este o boală gravă, ea poate duce la complicaţii. Încă de la primele simptome este bine să nu mai folosim în exces lichidul pentru igiena intimă, deoarece acesta poate distruge anticorpii care trebuie să lupte cu infecţia. Indicat este să facem spălături cu bicarbonat de sodiu, foarte bun în distrugerea ciupercilor şi micozelor.
Totuşi nu mai mult de 5 zile consecutiv, pentru că schimbă pH-ul şi pot apărea alte probleme. De asemenea putem face băi cu ceai de muşeţel, este un puternic antiinfecţios şi vom scăpa de mâncărimi încă din prima zi.
Este recomandat ca până la dispariţia infecţiei să folosiţi lenjerie intimă şi de pat din bumbac, spălată la 90 de grade şi călcată pentru a distruge microbii.
Pelinul
Are proprietăţi antifungice recunoscute şi este util împotriva unei game variate de agenţi patogeni, fără să afecteze bacteriile benefice. Se pot face spălături intravaginale cu infuzie concentrată de pelin (3 linguriţe la un litru de apă).
Propolisul
Este o substanţă care, conform cercetărilor efectuate de specialişti de la Universitatea din Bratislava, este remarcabil de eficientă împotriva tuturor infecţiilor fungice ale pielii şi corpului. Poate fi luat sub formă de picături, doza putând fi crescută treptat.
Aloe vera
Sucul din această plantă sau preparatele fitoterapeutice pe bază de aloe vera şi-au dovedit eficienţa în urma numeroaselor studii de specialitate. În cazul de faţă, aloe vera este o plantă excepţională în prevenirea candidei, deoarece acţionează ca un antifungic blând, echilibrând flora intestinală.
Extractul din sâmburi de grepfrut
Este un agent antibiotic, antifungic şi antiviral puternic, al cărui mare avantaj constă în faptul că nu are efecte secundare asupra bacteriilor intestinale benefice. Poate fi administrat sub formă de picături sau capsule, însă este recomandat să ceri înainte părerea unui fitoterapeut care poate stabili doza optimă.