Cele mai bune ceaiuri pentru sănătatea inimii

1 2 jpg jpeg

Astfel, pentru a preveni instalarea bolilor de inimă, este necesară în primul rând adoptarea unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, poţi apela cu încredere la remediile oferite de natură - ceaiurile!

Cele mai bune ceaiuri pentru sănătatea inimii - păducelul, elixir pentru inimă

Studii realizate în Franţa arată că administrarea a 2-3 căni pe zi de ceai de păducel, în cure de foarte lungă durata (6 luni minimum), previne apariţia sau agravarea bolilor de inimă şi a bolilor vasculare, previne depresia şi alterarea capacităţilor mentale ce apar odată cu vârsta.

Ceaiul din fructe de păducel este un extraordinar tonic cardiac, la fel ca şi extractul din frunze de păducel. Cea mai recomandată perioadă pentru începerea curelor cu păducel este odată cu instalarea sezonului rece, când aparatul cardiovascular şi sistemul nervos fac un mare efort de adaptare, dar şi în perioadele foarte călduroase, când riscul de infarct creşte exponenţial.

Păducelul, în special fructele, sunt printre cele mai bine tolerate medicamente din lume, 98% dintre cei trataţi cu extract neprezentând nici un fel de reactie adversă, iar ceilalţi doar simptome usoare.

Tratamentele interne cu păducel sunt recomandate în ischemie cardiacă (boala coronariană), angina pectorală, valori ridicate ale colesterolului, hipertensiune arterială, ateroscleroză, tulburări de ritm cardiac, sechele post-infarct etc.

Cele mai bune ceaiuri pentru sănătatea inimii - ceaiul negru protejează inima

Numit de-a lungul timpului şi „chinezesc” sau „roşu”, ceaiul negru se obţine printr-un proces special de fermentaţie şi apoi de uscare, pentru a i se păstra calităţile terapeutice.

Acest mod de preparare contribuie şi la menţinerea unui procent mai mare de antioxidanţi, comparativ cu ceaiul verde.

În topul ceaiurilor antioxidante, ceaiul negru are efecte benefice pentru inimă (reduce riscul de cardiopatie ischemică) şi este unul dintre cele mai eficiente în privinţa reducerii procentului de grăsimi din organism. Este recomandat în special bolnavilor care au probleme renale, digestive sau cardiace.

Cele mai bune ceaiuri pentru sănătatea inimii - ceaiul de măceşe previne infarctul

Pe lângă vitamina C, măceşele mai conţin şi vitaminele B1, B2, K şi PP, proteine, acizi, celuloză, substanţe minerale, provitamina A şi zaharuri.

Bolile de inimă pot fi prevenite cu ceai de măceşe. Alături de fructele păducelului, măceşele sunt adevărate campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi infarct.

Cele mai bune ceaiuri pentru sănătatea inimii - ceaiul verde previne bolile cardiovasculare

Flavonoizii reprezintă o categorie de fitonutrienţi care trebuie să facă parte din alimentaţia noastră zilnică. Aceştia se găsesc în mod natural în afine, ceapa roşie, mere sau ciocolata neagră. Cea mai mare cantitate de flavonoizi se găseşte însă în ceaiul verde şi ceaiul alb.

Cercetătorii de la University of North Carolina School of Public Health au desfăşurat o meta-analiză pentru a înţelege mai bine rolul ceaiului în sănătatea inimii. În final, au stabilit că băutul a 3 ceşti de ceai zilnic poate reduce apariţia atât a atacului de cord, cât şi a bolii coronariene cu nu mai puţin de două treimi.

Dovezi suplimentare ale rolului pozitiv al ceaiului pentru inimă rezultă şi dintr-un studiu cu durata de 7 ani asupra femeilor americane, prin care s-a constatat că riscul de evenimente vasculare importante - infarct, atac cerebral sau deces din cauza bolii cardiovasculare a fost semnificativ mai mic în cazul femeilor care au băut cel puţin 4 ceşti de ceai zilnic.