Ceaiuri recomandate când alăptezi
Perioada de alăptare este o perioadă specială pentru orice femeie. Atunci se creează o relaţie foarte apropiată cu propriul copil, se pun bazele celei mai frumoase întâlniri din viaţă.
De multe ori stresul şi epuizarea din această perioadă se acumulează foarte uşor şi cu greu se face faţă. Aşadar, pentru a te bucura de cea mai frumoasă etapă din viaţa ta, ţi-am pregătit o listă cu câteva ceaiuri recomandate când alăptezi pentru a putea trece peste stres şi oboseală mai uşor.
Ceaiuri recomandate când alăptezi - colici
Printre ceaiurile recomandate când alăptezi, poate cele mai recomandate sunt cele care liniştesc colicii bebeluşilor, dar te liniştesc şi pe tine, asigurându-ţi o odihnă aşa cum trebuie, sunt ceaiul de anason, de fenicul şi de chimion.
Este recomandat să bei cât mai mult ceai pentru a-l ajuta pe bebeluş să elimine gazele şi să doarmă liniştit. Chimionul, datorită acţiunii carminative (favorizarea eliminării gazelor din intestin) şi a stimulării secreţiilor gastro-intestinale este foarte bun calmant pentru colici şi probleme de digestie.
Atenţie la ceaiul de fenicul, nu este recomandat în cantităţi mari, deoarece poate produce stări depresive, stări euforice, iar pe perioadă foarte lungă de timp poate irita mucoasele intestinale. Ceaiul de anason luat în doze prea mari pe perioadă lungă de timp poate produce tulburări nervoase, halucinaţii şi insomnie.
Ceaiuri recomandate când alăptezi – producţia laptelui
Sunt medicamente care ajută la producţia de lapte matern, care pot fi înlocuite cu succes de ceaiuri sănătoase şi eficiente. Ceaiul de urzică, ceaiul de coriandru (foarte bun şi pentru sistemul digestiv al micuţilor), ceaiul de hamei pot fi băute împreună cu ceaiurile pentru colicile copiilor. Cresc producţia de lapte şi ajută prin acţiunile anti inflamatoare, carminative, antioxidante.
Ceaiul de schinduf a fost menţionat în medicina tradiţională egipteană acum 1500 de ani î.d.H., în Papirusul Ebers, pentru acţiunile sale în uşurarea travaliului din timpul naşterii. S-a mai constat şi acţiunea pentru producţia de lapte la mame, dar este folosit şi în tratarea diabetului, datorită proprietăţilor de a reduce glicemia.
Ceaiuri recomandate când alăptezi – sistem imunitar şi somn liniştit
Alăptatul consumă multă energie de la mamă, bebeluşul luând ce este mai bun din corpul mamei, calciu şi minerale, deseori mama simţindu-se stoarsă de puteri şi istovită. Aşadar, dacă eşti proaspătă mămică şi simţi că ai nevoie de întăritori naturali poţi bea ceai de frunze de zmeur, foarte bogat în vitamine şi minerale, care să te ajute să faci faţă efortului. Fructele de zmeură sunt o bogată sursă de zaharuri, pectine şi proteine şi, în special, în microelemente şi vitamine, care acţionează favorabil asupra organismului întreg.
Ceaiul de muşeţel este foarte bun pentru un somn liniştit, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş, iar asta este forte important după naştere. Cele mai multe mame având probleme mari cu odihna în perioada de alăptare. Ceaiul de muşeţel asigură un tranzit intestinal bun, calmează durerile de dinţi la copii, care pot apărea încă de la 4 luni.
Alte ceaiuri recomandate când alăptezi sunt ceaiul de ghimbir, ceaiul de tei (pentru un somn liniştit), ceai de coji de portocale, ceai de scorţişoară şi ceaiul de lămâie.