Ceaiul de levănţică îţi calmează nervii!
Iată câteva trucuri oferite de “Click! Sănătate”. În revistă, mai găseşti şi articole despre investigaţiile pentru sănătatea inimii, ce “semne” au bolile pe corp sau ce mesaje ascunse trădează ticurile tale.
Menta previne vărsăturile
Acestă plantă aromată este unul dintre cele mai vechi remedii folosite în combaterea răului de mişcare.
Menta previne vărsăturile şi calmează spasmele stomacale. Dacă ai astfel de simptome atunci când eşti într-un mijloc de transport, pe mare sau la munte, ia 10-20 de picături de tinctură de mentă diluată în apă sau bea o ceaşcă de ceai de mentă.
Chimenul reglează ritmul cardiac
Seminţele de chimen au proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare şi carminative (de calmare a durerilor), fiind de un real ajutor pentru ameliorarea disconfortului abdominal. În plus, acest remediu are efecte tonice nervoase şi mentale, calmând durerile de cap şi ameţeala şi reglând ritmul cardiac.
Mestecă 10-20 de seminţe proaspete de chimen sau ia trei capsule de 500 mg pe zi, atunci când călătoria este mai lungă. Este util ca, în timpul călătoriei, să ronţăi câţiva biscuiţi săraţi cu chimen ori de câte ori apar simptomele răului de mişcare.
Ceai de levănţică înainte de plecare
Pentru a alunga greaţa, înainte de a pleca la drum sau de a urca pe munte, bea o cană de ceai din flori de levănţică. Prepară un ceai din două linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat timp de 10 minute.
Pentru normalizarea funcţiei cardiace şi pentru calmarea stărilor de nervozitate din timpul călătoriei poţi lua două-trei picături de ulei volatil de levănţică împreună cu puţin zahăr. Atenţie însă! Cumpără acest ulei doar din farmaciile naturiste şi ai grijă să fie pentru uz intern, cel pentru uz extern fiind foarte dăunător organismului la ingerare.
Ghimbirul linişteşte stomacul
Indiferent de mijlocul de transport cu care te deplasezi, ghimbirul este ideal pentru a calma stomacul. Cu 30 de minute înainte de a pleca la drum, mestecă o bucată de ghimbir sau ia o jumătate de linguriţă de praf de ghimbir, pe care-l găseşti la plafar.
Dacă mergi cu vaporul, poţi lua remediul sub formă de capsule, dozajul fiind de 8 pastile de 500 mg pe zi sau câte 10-20 de picături de tinctură diluată în apă de trei ori pe zi.
Ulei de eucalipt pentru respiraţie
Uleiul volatil de eucalipt este un descongestionant uşor, care facilitează respiraţia şi alungă ameţelile. Cu puţin timp înainte de călătorie, mai ales dacă intenţionezi să mergi cu avionul, pune în fiecare nară câteva picături din acest ulei.
Simptome
Răul de călătorie sau de mişcare apare atunci când mergi cu maşina, cu avionul sau cu vaporul şi se manifestă prin ameţeală, dureri de cap, greţuri, vărsături, transpiraţie excesivă, accelerarea bătăilor inimii şi dificultăţi de respi-raţie.