Ce se întâmplă dacă petreci mult timp la metrou

1 2 jpg jpeg

Cu toţii ştim că unele joburi sunt foarte riscante, periculoase, toxice sau foarte deprimante. Iar şoferii de metrou fac parte din această categorie de persoane. Preşedintele Sindicatelor de la Metrou a lansat o teorie conform căreia aerul de la metrou este toxic.

Tot el a dezvăluit informaţii despre faptul că gurile de aerisire de la metrou nu sunt conforme normelor şi că limita maximă admisă a noxelor a fost depăşită nu o dată, ci de opt ori. Un institut de cercetare suedez a făcut aceste demersuri la mai multe metrouri, inclusiv cel din Bucureşti, iar cetăţenii au aflat ce ştiau angajaţii Metrorex de ceva vreme – aerul de la metrou ne poate îmbolnăvi de cancer.

Ce se întâmplă dacă petreci mult timp la metrou – un institut suedez a arătat că aerul de la metrou este toxic

Cercetătorul suedez Hanna Karlsson, de la Institutul Karolinska a vorbit despre efectele devastatoare ale aerului de la metrou asupra sănătăţii umane. Se pare că acestea nu sunt doar vorbe aruncate la întâmplare, căci anual, din 1990 până astăzi, cei care lucrează în subteran pierd, în medie, 15 colegi pe an, înainte ca aceştia să iasă la pensie.

Studii efectuate pe aerul de la metrou nu au fost efectuate doar de către suedezi. Matt Loxham, de la Universitatea Southamton din Anglia a condus o echipă de cercetători, care au analizat particule de praf colectate de la una din staţiile de metrou europene. Au constata că aerul de la metrou este unul foarte toxic.

Ce se întâmplă dacă petreci mult timp la metrou – particulele minuscule de fier şi cupru, periculoase pentru organismul uman

Ceea ce este foarte periculos în aerul de la metrou, explică Matt Loxham, este faptul că circulă particule minuscule de fier şi cupru, care pot pătrunde uşor în organism, în ficat, creier sau plămâni. Cercetătorii au explicat că activitatea mecanică pe căile ferate subterane la temperaturi foarte ridicate sunt vinovate pentru generarea prafului bogat în metale, care ajunse în organism pot fi extrem de dăunătoare.

Deşi Metrorex a admis că instalaţiile de ventilare de introducere şi evacuare a aerului sunt învechite, susţine că proiectele de modernizare nu au fost finanţate încă şi că se intenţionează perfecţionarea lor. Până atunci, mii de oameni sunt expuşi la riscul crescut de a se intoxica cu aerul de la metrou.

În urma studiilor autorităţilor, se pare că cei care aleg să meargă cu metroul reprezintă cca 20% din totalul celor care utilizează mijloacele de transport în comun, iar lungimea reţelei de metrou reprezintă cca 4% din totalul reţelei de transport în comun din Bucureşti. Cu toate acestea, nu este recomandat să vă petreceţi prea mult timp la metrou.