Ce se întâmplă dacă petreci mult timp la metrou

1 2 jpg jpeg

Cu to┼úii ┼čtim c─â unele joburi sunt foarte riscante, periculoase, toxice sau foarte deprimante. Iar ┼čoferii de metrou fac parte din aceast─â categorie de persoane. Pre┼čedintele Sindicatelor de la Metrou a lansat o teorie conform c─âreia aerul de la metrou este toxic.

Tot el a dezv─âluit informa┼úii despre faptul c─â gurile de aerisire de la metrou nu sunt conforme normelor ┼či c─â limita maxim─â admis─â a noxelor a fost dep─â┼čit─â nu o dat─â, ci de opt ori. Un institut de cercetare suedez a f─âcut aceste demersuri la mai multe metrouri, inclusiv cel din Bucure┼čti, iar cet─â┼úenii au aflat ce ┼čtiau angaja┼úii Metrorex de ceva vreme ÔÇô aerul de la metrou ne poate ├«mboln─âvi de cancer.

Ce se ├«nt├ómpl─â dac─â petreci mult timp la metrou ÔÇô un institut suedez a ar─âtat c─â aerul de la metrou este toxic

Cercet─âtorul suedez Hanna Karlsson, de la Institutul Karolinska a vorbit despre efectele devastatoare ale aerului de la metrou asupra s─ân─ât─â┼úii umane. Se pare c─â acestea nu sunt doar vorbe aruncate la ├«nt├ómplare, c─âci anual, din 1990 p├ón─â ast─âzi, cei care lucreaz─â ├«n subteran pierd, ├«n medie, 15 colegi pe an, ├«nainte ca ace┼čtia s─â ias─â la pensie.

Studii efectuate pe aerul de la metrou nu au fost efectuate doar de către suedezi. Matt Loxham, de la Universitatea Southamton din Anglia a condus o echipă de cercetători, care au analizat particule de praf colectate de la una din staţiile de metrou europene. Au constata că aerul de la metrou este unul foarte toxic.

Ce se ├«nt├ómpl─â dac─â petreci mult timp la metrou ÔÇô particulele minuscule de fier ┼či cupru, periculoase pentru organismul uman

Ceea ce este foarte periculos ├«n aerul de la metrou, explic─â Matt Loxham, este faptul c─â circul─â particule minuscule de fier ┼či cupru, care pot p─âtrunde u┼čor ├«n organism, ├«n ficat, creier sau pl─âm├óni. Cercet─âtorii au explicat c─â activitatea mecanic─â pe c─âile ferate subterane la temperaturi foarte ridicate sunt vinovate pentru generarea prafului bogat ├«n metale, care ajunse ├«n organism pot fi extrem de d─âun─âtoare.

De┼či Metrorex a admis c─â instala┼úiile de ventilare de introducere ┼či evacuare a aerului sunt ├«nvechite, sus┼úine c─â proiectele de modernizare nu au fost finan┼úate ├«nc─â ┼či c─â se inten┼úioneaz─â perfec┼úionarea lor. P├ón─â atunci, mii de oameni sunt expu┼či la riscul crescut de a se intoxica cu aerul de la metrou.

├Än urma studiilor autorit─â┼úilor, se pare c─â cei care aleg s─â mearg─â cu metroul reprezint─â cca 20% din totalul celor care utilizeaz─â mijloacele de transport ├«n comun, iar lungimea re┼úelei de metrou reprezint─â cca 4% din totalul re┼úelei de transport ├«n comun din Bucure┼čti. Cu toate acestea, nu este recomandat s─â v─â petrece┼úi prea mult timp la metrou.