Ce să mănânci ca să scapi de tuse
Să nu uităm ca tusea reprezintă un act reflex, de apărare, produs prin iritarea mucoaselor căilor respiratorii.
Uneori, tusea provocată de răceală sau gripă poate dura chiar până la trei săptămâni, în ciuda medicamentelor specifice administrate.
Trebuie să ştii însă că există alimente cu valoare terapeutică împotriva tusei!
Mierea
Mierea este un remediu preţios şi apreciat în lumea întreagă. În caz de răceală şi tuse, ea acoperă gâtul într-un strat protector, contribuind astfel la calmarea iritaţiilor. Mierea are efect antioxidant şi antimicrobian, ajutând la combaterea infecţiilor bacteriene, virale şi fungice.
Cuişoarele
Cuişoarele conţin substanţe cu acţiune antitusivă. Indienii, de exemplu, obişnuiesc să sugă cuişoare pentru a-şi calma tusea seacă iritativă.
Ghimbirul
Ghimbirul este un remediu binecunoscut din arsenalul medicinei populare. El ajută la calmarea tusei iritative şi a durerilor, precum şi la scăderea febrei.
Suc de ananas
Tusea poate fi calmată cu suc de ananas şi miere. Ananasul conţine enzima numită bromelaină, capabilă să reducă inflamaţiile şi să amelioreze sinuzita, în timp ce mierea activează bromelaina.
Ciocolata neagră
În ciocolata neagră se găseşte teobromină, o substanţă care poate stopa tusea, susţin cercetătorii de la National Heart and Lung Institute din Londra, care au studiat efectul teobrominei în raport cu cel al codeinei.
Cacao şi ciocolata amăruie conţin foarte multă teobromină, însă ponderea ei variază în funcţie de calitatea boabelor de cacao.
Hreanul
În cazul în care poţi suporta gustul iute, trebuie să ştii că hreanul sau alte alimente iuţi, precum piperul negru sau ardeii iuţi, elimină mucusul şi calmează tusea.