Castanele comestibile, leac pentru varice

1 2 jpg jpeg

Castanele comestibile sunt bogate în vitaminele B6, C şi E, glucide cu absorbţie lentă, acid linoleic şi potasiu. Consumate fierte, prăjite sau coapte, castanele contribuie la întărirea imunităţii.

De asemenea, aceste au adevărate proprietăţi medicinale, cu efecte miraculoase asupra sistemului circulator, dar şi a bolilor vasculare. Părţile castanului, folosite în medicina naturistă, se prepară sub formă de infuzie, decoct, tinctură, vin, pulbere şi extracte uscate sau solubile.

Este unul dintre puţinele produse care, prelucrate termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt. Datorită conţinutului lor de fosfor, lipide, vitamina C, magneziu, zinc, potasiu şi calciu,

sunt indicate persoanelor aflate în convalescenţă, vârstnicilor, copiilor şi sportivilor. Bogate în fier şi în vitaminele B1 şi B2, castanele ajută şi la tratarea stărilor de anemie sau astenie.

Se pune la fiert într-un litru de apă fierbinte 200 g de castane comestibile. După 40 de minute, oala se ia de pe foc, apa se scurge, iar castanele se lasă să se răcorească. După aceea, se decojesc şi se pisează până ce obţine o pastă. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, poţi amesteca cu brânză de vaci, la care se adaugă puţină miere. Piureul din castane se recomandă dimineaţa, la micul dejun.

Substanţele active din castane accelerează circulaţia sanguină, fortifică venele şi reduc permeabilitatea acestora. De asemenea, combat inflamaţiile, ajutând la vindecarea contuziilor, rănilor şi cangrenelor. Pentru a obţine unguentul, se curăţă castanele de coajă, apoi, se pun la fiert. Se amestecă cu orice tip de grăsime, în proporţii egale. Soluţia se aplică pe piele, în strat subţire.

Castanele sunt recunoscute pentru capacitatea de a reface venele varicoase, de a tonifia vasele capilare şi de a vindeca hemoroizii. Se face o tinctură din 250 g de castane comestibile cu coajă şi un litru de alcool (40%) şi se lasă la macerat 14 zile. Se strecoară într-o sticlă şi se iau câte 10-15 picături pe zi în tratamentul varicelor. Extern, se poate aplica pentru hemoroizi şi pentru flebite, sub formă de frecţii.

Decoctul din castane nu doar că scade temperatura corpului, dar şi ajută la revitalizarea organismului. La o cană cu apă se pun 2 linguri cu castane comestibile uscate şi mărunţite. Preparatul se fierbe la foc mic,timp de 15 minute, după care se strecoară şi depozitează în sticluţe închise ermetic. Se administrează câte 15-20 de picături de decoct pe zi, remediul fiind eficient şi în caz de nevroză sau de dureri menstruale.

Pentru reducerea simptomelor date de bolile renale, se recomandă piureul de castane comestibile. Acesta stimulează activitatea rinichilor şi previne formarea pietrelor. Castanele se spalăpală, după care se pun în apă clocotită şi se lasă să fiarbă, la foc mediu,45 de minute. Apoi, se decojesc cât sunt calde, după care se pisează cu o furculiţă. Piureul se consumă câte o farfurie înainte de fiecare masă,în cure de minimum două săptămâni.

Consumul a trei castane comestibile, coapte, pe zi reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic.

Intro